ERDON Helyi hírek

2013.06.20. 16:50

Elsejétől drágítják a vízdíjat

Nagyvárad- Csütörtökön a városháza dísztermében rendes közgyűlését tartotta Várad önkormányzati képviselő-testülete. A napirendi pontok közt több olyan előterjesztés is volt, mely vitát gerjesztett.

Nagyvárad- Csütörtökön a városháza dísztermében rendes közgyűlését tartotta Várad önkormányzati képviselő-testülete. A napirendi pontok közt több olyan előterjesztés is volt, mely vitát gerjesztett.

Az Ilie Bolojan-féle városvezetést támogató többség az RMDSZ-es tanácsosok ellenszavazata mellett elfogadta, hogy módosítsanak a Szent László tér felújítását célzó projekt műszaki-gazdasági mutatóin, illetve revizionálják az eredeti dokumentumot. Pásztor Sándor frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet: úgy módosították az eredeti tervet, hogy semmilyen létező jóváhagyásuk erre nincs, és nem szerveztek erről szóló közvitát sem, pedig a vonatkozó törvény kötelez rá. A lakosság ezért valószínűleg nem is tudja, hogy fog kinézni a jövőben a város főtere. „Gondoljunk bele, a központi övezetben egy épület homlokzatának a renoválására rengeteg igazolást kérnek mindenhonnan, a mostani vezetést támogató többség pedig egy főtérnek az átalakítását fogadja el mindenfajta véleményezés nélkül. Egy másik probléma, hogy a földalatti részt már megcsinálták, az elhelyezett csövek, kábelek azonban a jelek szerint máshol lesznek. Gond még az is, hogy a városnak egyszer már volt egy szerződése egy tervezőcéggel, melyért fizetett, és most megint fizetni fog, ezúttal az átalakulásért”, mondta. Delorean Gyula többek közt azt kérdezte: ki vállalja a pénzügyi felelősséget azért, ha a projekt nem valósul meg a kijelölt határidőig, Huszár István pedig kifejtette, hogy valószínűleg az obeliszk tetejére kihelyezett angyal-szobor elkészíttetése is pénzbe fog kerülni. Ritli László Csongor megjegyezte: amennyiben szerveztek volna közvitát, ő javasolta volna, hogy Szent Lászlónak is legyen szobra a főtéren.

Magyar utcanevek

A tanácsülésen egy másik vitát gerjesztő napirendi pont az volt, mely a jövőbeli új váradi utcanevekre vonatkozott. Pásztor Sándor sérelmezte, hogy a 101 nevet tartalmazó listán csupán 14-15 magyar vonatkozású név szerepel, holott az RMDSZ 25 nevet javasolt, és az elmúlt közel másfél évtizedben bevett szokás volt, hogy minden negyedik új utcanév magyar legyen, és még így is a megyeszékhely utcáinak csupán 5-6 százaléka magyar elnevezésű. Ritli László Csongor ezt azzal egészítette ki, hogy tekintettel kell lenni arra is, hogy a javasolt személyiségek milyen szerepet töltöttek be a város fejlődésében. Szabó József egy interjúból idézett, melyet Ilie Bolojan adott az egyik lapnak, és melyben közölte, egyetért a 25 százalékos aránnyal. Adriana Lipoveanu városi főépítész az RMDSZ-es érveket azzal utasította el, hogy a 101-es listán csak 59 román személyiség neve van feltüntetve, 27 utca nemzetközi jelentőségű személyiségekről lesz elnevezve, és a testület végül az RMDSZ-frakció nem szavazatai ellenére elfogadta a határozattervezetet.

A közgyűlésen eldőlt továbbá az is, hogy július 1-től drágulnak a víz szolgáltatások, vagyis az ivóvíz köbméteréért 5,66 százalékkal, a háztartási szennyvizért 13,84 százalékkal, az esővíz elvezetéséért 2,48 százalékkal kell többet fizetni. A tanácsosok elvi beleegyezésüket adták ahhoz is, hogy egy belső és külső takarítási szolgáltatásokat nyújtó kft. alakuljon, melyet a Közterület-fenntartó Zrt. működtessen, és megszavazták, hogy az önkormányzat kössön társulási szerződést a Bihar Megyei Tanácsról arról, hogy az ingatlankező igazgatóság biztosítja a volt Transilvania mozi felújításának kivitelezési munkálatait, a Megyei Tanács pedig a finanszírozást.

Beltelekadók

A különfélék napirendi pontnál Ritli László Csongor azt kérdezte: mi lesz lesz azokkal a beltelekadó tulajdonosokkal, akik kifizették az adóikat, de a június 30-i határidőig nem nyújtanak be nyilatkozatot az önkormányzatnak? Hány ilyen tulajdonos szerepel a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásában, hány felszólító levelet küldött ki, mennyibe kerültek ezek, léteznek-e magyar nyelvű formanyomtatványok, hány űrlap érkezett vissza, és mennyit dolgoztak fel ezek közül?

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!