ERDON Helyi hírek

2013.05.02. 11:18

Sonkolyos feszt: természeti csapatás

Újdonság, hogy kicserélődött a szervezőgárda: a fesztivál idei "gazdái" most először próbálkoztak ilyen tevékenységgel, átvéve a stafétát az eddigi szervezőktől.

Újdonság, hogy kicserélődött a szervezőgárda: a fesztivál idei "gazdái" most először próbálkoztak ilyen tevékenységgel, átvéve a stafétát az eddigi szervezőktől.

Voltak, akik attól tartottak, súlyos csapás lesz a természetre a Nagy Magyar barlang közelében idén is megtartandó, újdonságokkal is szolgáló fesztivál. Annyi biztos, hogy nem kifejezetten az állatok és a természeti táj kedvére van az eletronikus zenei parádé, amely május elsején indult be - ám a látogatók nagyonis élvezik. A partyéjszakák sora már elsején megkezdődött: mégpedig egyből a közepébe stílusban, igazi csapatásokkal. Mint azt már jeleztük, hétfőig tart Sonkolyos település mellett az immár hagyományos rendezvénysorozat. Bár az utolsó nap inkább már az elvonulásé. Idén a legismertebb előadó a Magyarországról érkező Sterbinszky, aki az elmúlt években Európában is karriert futott be. Rajta kívül a mixpultok mögé hívtak még olyan előadókat, mint Horace Dan D, Just D’Light, DJ Snow és MC Agent. Nagyváradi dj-k is kevernek, mint Lucian Boescu, Elix, Coxxo, Matula, Andrew Bee, Norby Wilde, Caveman, Shorty, Axel, Nyx.

Újdonság egyébként, hogy kicserélődött a szervezőgárda: a fesztivál idei "gazdái" most először próbálkoztak ilyen tevékenységgel, átvéve a stafétát az eddigi szervezőktől. A belépők árát jelentősen levitték, a 25 lejes, egységáras karszalag bevezetésétől pedig azt várták, hogy még több látogatója lesz a rendezvénynek. Mintegy háromezer résztvevőre számítottak, s többé-kevésbé beválni is látszik számításuk. Egyébként a természetvédők kérését részben teljesítve a nagyszínpadot végül távolabb helyezték el a Nagy Magyar barlang bejáratától, mint ahogyan azt kezdetben tervezték. Hiányosság viszont a tisztálkodási lehetőségek biztosításának elmulasztása, a szervezők ezt gyakorlatilag teljes mértékben mellőzték, ráhagyva a vendégekre, ki hogyan oldja meg. A legtöbben így azt választották, hogy a Körösben mosnak és mosakodnak. Pedig akár az is megoldás lehetett volna, hogy a rendezvényt egyébként támogató helyi önkormányzat a saját területén lévő természeti értékek megóvását is támogatja, mondjuk mobilzuhanyozókkal és -vécékkel segítve a lebonyolítást. Ami az ilyen mérvű rendezvények során elkerülhetetlenül jelentkező "terep-amortizálódást", illetve a hulladékok felgyűlését illeti, a szervezők már előzőleg ígéretet tettek, hogy a feszt végén helyreállítják a terepet és meg is tisztítják azt. Az öt bulis éjszaka minden esetre az eddigi Sonkolyos fesztekhez mérhetően nagyot szól, s várhatóan jövő ilyenkor megismétlődik.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!