ERDON Helyi hírek

2013.04.25. 15:28

Villamostörténeti kiállítás nyílt

Nagyvárad- A városháza díszterme előtti folyóson a nagyváradi villamosközlekedés 107 éves történetét bemutató tárlat nyílt a Helyi Közlekedési Vállalat szervezésében. Május 2-ig tekinthető meg.

Nagyvárad- A városháza díszterme előtti folyóson a nagyváradi villamosközlekedés 107 éves történetét bemutató tárlat nyílt a Helyi Közlekedési Vállalat szervezésében. Május 2-ig tekinthető meg.

 

Akár Nagyvárad múltjának egy szeletét bemutató kiállításnak is tekinthető a csütörtök délben megnyitott villamostörténeti tárlat, hiszen a régebbi fotókon azóta már lebontott épületek is láthatóak, régmúlt idők tanúi. Azokról a Timiş, ITB típusú villamosokról, Electroputere motorkocsikról vagy Váradon előállított villamosmozdonyokról nem is szólva, melyek azóta az enyészet martalékai lettek, s csak az emlékekben élnek.

A vernisszázson megjelenteket Csuzi István, a Helyi Közlekedési Vállalat (OTL) főigazgatója üdvözölte, fix 13 órakor, mint mondta, a tömegközlekedés egyik erénye a pontosság kell legyen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari forradalom, a gyárak megjelenése az emberek mobilitásának a megnövekedésével járt együtt, így a technika fejlődésével igény mutatkozott tömegközlekedési eszközökre is. Váradon 1868-ban jelentek meg a ló vontatta omnibuszok, majd 1882-től gőzvontatásos teherforgalomról is beszélhetünk. A 19. század utolsó évtizedében egyre többen sürgették a villamosítást, végül 1906. április 25-e lett az a nagy nap, amikor megjelent az első villamos a bihari megyeközpontban. Figyelemre méltó tény, hogy e tekintetben akkoriban Várad a világ első 20 városai közé tartozott. A személyszállító buszok a közvélekedéssel ellentétben nem 1956-ban, hanem már 1926-ban feltűntek az utcákon. Napjainkban 5 villamos- és 17 buszvonal, 73 villamos és 75 busz biztosítja az összeköttetést a település különböző pontjai között, tájékoztatott a főigazgató, aki ugyanakkor köszönetet mondott Nagy Istvánnak és Horváth Krisztiánnak, akik nélkül a kiállítás nem jöhetett volna létre. Előbbinek fő szenvedélye a villamostörténettel kapcsolatos dolgok dokumentálása, 2006-ban egy monográfiát is írt erről, és ebben nagy segítségére volt az OTL azóta elhunyt főmérnöke, Páll József is.

Gyerekkora óta

Ovidiu Mureşan alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi tömegközlekedés 75 százaléka villamoson bonyolódik, az önkormányzat pedig egy új stratégiát dolgoz ki a közösségi közlekedésről, melyről a közeljövőben közvitát is rendeznek majd.

Horváth Krisztián az Erdély Online-nak elmondta, hogy 6-7 éves kora óta érdeklik a villamosok, amikor a nagymamája vitte őt az iskolába. Tetszett neki, hogy színesek, vasból vannak, zötykölődnek, hangosak. Minden érdekelte ezzel kapcsolatban, s mikor nagyobb lett, fényképeket is készített róluk. Jelenleg körülbelül 100 ilyen fotója van, de még ennél is jobban izgatják őt a letűnt korok, régi felvételein látható járművek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!