ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 15:57

Megváltoztatná a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport nevét a helyi román közösség

A székelyföldi Kovászna város román közössége azt kéri, hogy egy helyi román személyiség nevét is vegye fel a jelenleg Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett, magyar és román tagozattal működő iskola.

A székelyföldi Kovászna város román közössége azt kéri, hogy egy helyi román személyiség nevét is vegye fel a jelenleg Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett, magyar és román tagozattal működő iskola.

Az Obeservatorul de Covasna című napilap keddi cikke szerint a kovásznai román közösség kérését hétfőn nyújtották be a Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport igazgatójának. Ebben azt kérték, hogy az iskola vegye fel Iustinian Teculescunak, a Kovásznán született ortodox püspöknek is a nevét, és nevezzék Kőrösi-Teculescu iskolának.

"Ez nem magyar iskola, amint azt sokan hiszik. Azt szeretnénk, hogy a magyar és a román diákok együtt tanuljanak, de tartsák tiszteletben a román közösség szimbólumait és értékeit is" - idézte a lap egy román diák édesanyját. A helyi Iustinian Teculescu kulturális-keresztény egyesület hasonló kéréssel fordult tíz évvel ezelőtt Kovászna önkormányzatához, de akkor a kérést elutasították.

A Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoporton belüli román-magyar feszültségek azt követően váltak országos sajtótémává Romániában, hogy a román tagozaton tanuló diákok egy csoportja román nemzeti színű hajpánttal jelent meg március 15-én az iskolában. Egy, a tiltakozását több napon keresztül folytató diáklányról a román nemzetiségű osztályfőnöke levette a nemzeti színű szalagot, amit a román sajtó úgy értelmezett, hogy a székelyföldi iskolában megtiltották a román nemzeti színek viselését.

A tízezer lakosú Kovásznán a román közösség a lakosság mintegy harmadrészét teszi ki. A Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont a város egyetlen középiskolája, az ebben tanuló mintegy 1300 diák többsége magyar.

Az elmúlt évben a marosvásárhelyi iskolanév-vita kapott nagy nyilvánosságot Romániában. A város 13 román és magyar tagozattal működő általános iskolája közül nyolcat neveztek el román személyiségekről és egy sem viseli magyar személyiség nevét. A 45 százalékban magyarok lakta városban mindeddig eredménytelen maradt a szülők egy csoportjának a kezdeményezése, hogy az egyik vegyes tannyelvű iskolát Bernády Györgyről, Marosvásárhely egykori polgármesteréről nevezzék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!