ERDON Helyi hírek

2013.04.24. 14:15

Felfüggesztették az ingyenes szűrést

Több Bihar megyei nő panaszkodott, arról, hogy nem vehettek részt az ingyenes méhnyakrák szűrésen. Mint kiderült a szűrőprogramot ideiglenesen felfüggesztették.

Több Bihar megyei nő panaszkodott, arról, hogy nem vehettek részt az ingyenes méhnyakrák szűrésen. Mint kiderült a szűrőprogramot ideiglenesen felfüggesztették.

A panaszosok családorvosaiknál jelentkeztek az országos program keretében elvégeztethető ingyenes méhnyakrák szűrésre, de ez nem valósulhatott meg, mert a családorvosok nem kapták meg az ehhez szükséges formanyomtatványokat a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól, amellyel a páciensek jelentkezhetnének a két szerződésben levő kórház (Pelican és a Megyei Sürgősségi Kórház) nőgyógyászainál. Az Egészségügyi Minisztérium helyi képviselői elmondták, hogy a szűrőprogram kezelését áthelyezték a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz. Az elmúlt évben az ország egészségbiztosítási pénztárai felvették a programra szánt pénzt, de ettől az évtől a közegészségügyi igazgatóságok veszik át a program lebonyolítását.

Dr. Daniela Rahotă a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a program átadása megtörtént és az erre az évre járó 80.000 lejt is megkapták, de csak papíron. A C. Chiricuţă Onkológiai Intézet, amely kezeli a méhnyakrák szűrést az észak-nyugat régióban, nem küldte el a kapcsolódó módszertant, amely alapján újra elindíthatnák a szűrést. Ezen kívül az említett intézet közölte a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal, hogy a harmadik negyedévtől, vagyis ez év júliusától újraköti a szerződéseket a szűrőprogram szolgáltatóival: egyesek tovább dolgoznak majd, mások kilépnének a programból és új szerződéseket is köthetnek. Jelenleg még nem tudják mikor folytatódhat az ingyenes méhnyakrák szűrés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!