ERDON Helyi hírek

2013.04.14. 15:11

Ajándék magyar közösségünknek

Nagyvárad- Szombat este a Mezőtelegdi Református Egyházközség főszervezésében a Bihari Tulipán néptáncoktatási mozgalom megalakulásának tizedik évfordulójára emlékeznek a Szigligeti Színházban.

Nagyvárad- Szombat este a Mezőtelegdi Református Egyházközség főszervezésében a Bihari Tulipán néptáncoktatási mozgalom megalakulásának tizedik évfordulójára emlékeznek a Szigligeti Színházban.

Nagyszabású néptáncgálát szerveztek szombat este a nagyváradi Szigligeti Színházban, a Szoboszlai-Gáspár házaspár által kezdeményezett Bihari Tulipán néptáncoktatási mozgalom megalapításának tizedik évfordulója tiszteletére. A mintegy három órát tartó, kétrészes ünnepség keretében nem csupán Bihar megyei néptánccsoportok- mezőtelegdi, margittai, nagyszalontai és micskei- léptek fel, hanem meghívást kaptak szegediek, temesváriak, illetve a Temes megyei végváriak is, utóbbi települést a Csürdöngölő és a Szederinda néptánccsoportok képviselték.

Műsor

A műsorban kalotaszegi, délalföldi ugrós, szatmári, marosszéki, marossárpataki, györgyfalvi legényes, sárközi karikázó, sárréti és küküllőmenti táncok szerepeltek, tehát Erdély és Magyarország szinte összes nagyobb tájegysége képviseltetve volt a táncok rendjén. A látottak- hallottak alapján nyugodtan elmondhatjuk: napjainkban is érvényes az a Kodály Zoltánnak tulajdonított mondás, miszerint „a bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk”. Ugyanakkor ismét örömmel tapasztalhattuk, hogy Bihar megyében igenis vannak ez irányú tartalékok, fiatal tehetségek vagy, mint a méltatások során elhangzott „gyermekpalánták”, akik az oktatóik segítségével és támogatásával, a hagyományőrzés jegyében megmutatják a bennük rejlő értékeket.

Támogatók

A Szoboszlai-Gáspár István főszervező konferálásával zajlott rendezvényen természetesen megemlékeztek Nagy Albertről, a Szeged Táncegyüttes néhai vezetőjéről, akinek sokat köszönhet a Bihari Tulipán mozgalom, és felszólalt Biró Rozália szenátor, illetve Szabó Ödön parlamenti képviselő annak okán, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete a kezdetektől felkarolta és támogatta a gyermekek néptáncra való oktatását. Ugyanakkor a seregszemlének üde színfoltja volt a várad-réti Csillagocska néptáncegyüttes és zenekar fellépése is, melynek neve a többi fellépőkhöz hasonlóan szintén ismerősen cseng az autentikus magyar népzenét kedvelők és művelők körében. Az esemény médiatámogatója a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!