ERDON Helyi hírek

2013.03.02. 13:30

Díjkiosztás

Ebben az évben történt meg első alkalommal, hogy az Operabál kétnaposra sikeredett. A második napon kiosztották „Senior al Cetăţii” és „Emblemă de Cluj” díjakat.

Ebben az évben történt meg első alkalommal, hogy az Operabál kétnaposra sikeredett. A második napon kiosztották „Senior al Cetăţii” és „Emblemă de Cluj” díjakat.

 

Constantin Mustaţă a Kolozsvári Rádió főmunkatársa ötlete volt az, hogy azon személyeket, akik már bizonyították szakmai tudásukat, és figyelemre méltó eredményeket értek el azon a területen, melyen működtek, kitüntessék a két díj egyikével.

Dr. Mikó Mátyás az életes ajánlatot felkarolta, és minden lehetőségével támogatta.

A kiválasztásra felkért tagok nevei nem nyilvánosak, talán ennek is köszönhető az a pártatlanság, ami ezeknek a díjaknak az elnyerését jellemzi. Tény az, a díjkiosztás mindig is nagy eseménynek számít.

Ebben az évben talán azért, mert külön napot kapott, még jobban kidomborodott az átadási ceremónia lebonyolítása. A Nemzeti Színház terme ugyanúgy tömve volt az érdeklődőkkel, mint előző napon. Csak más volt az összetétel. Az üzleti szféra visszavonult, és az akadémiai gondolkodás kifejezése dominált.

Minden érkezőt a színház lépcsőit borító vörös szőnyegen Constantin Mustaţă fogadott, a média csapatával együtt. Mindenkinek feltett egy olyan kérdést, ami a rendezvénnyel kapcsolatos egyéni véleménynyilvánítást tette lehetővé.

A színpadon, melyen egy zongora volt, most még tisztábban érvényesült az ünnepélyes helyszín ízléses megtervezése, mely a kitűnő adottságokkal rendelkező Valentin Codoiu díszlettervező munkája. Az akadémiai hangulat dominált.

Az eseményt felvezető beszédében Constantin Mustaţă azokat a helyzeteket tárta fel, amelyek annak idején az ötlet megszületést tették lehetővé. Majd színpadra hívta kitüntetési sorrendben a 2013-as díjazottakat. A díjakat Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke és Ioan Aurel Pop, a BBTE rektora adták át.

Kitüntetési sorrendben: Dr. Dumitru Zdrenghea a kolozsvári Kardiológiai Klinika vezetője. Dr Oliviu Pascu, a III. Klinika vezetője, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek volt rektora. Dr. Leon Munteanu 10 évig a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektora volt. Horia Bădescu író, publicista, a Kolozsvári területi rádió és televízió vezetője, 17 éven át. Dr. Ioan Bolovan egyetemi tanár, történész, akadémikus, a BBTE rektor helyettese. Dr. Viorica Guy Marica egyetemi tanár, műkritikus, művészet- történész. Constantin Rîpă, a „Gheorghe Dima” Zeneművészeti Akadémia professzora, muzikológus. Antifonia kórusával lépett fel, egy rövid koncertet adva. Remus Câmpianu ügyvéd, hajdani labdarugó, 10 éven keresztül az Universitate csapatkapitánya volt. Pászkány Árpád matematikus, a CFR labdarugó klub patronáló tulajdonosa, a Transilvania Live létrehozója.

ÎPS Andrei ortodox érsek, P.S. Florentin Crihălmeanu, görög- katolikus érsek. Dr. Cornel Durgheu a Nagyváradi Művészeti kart megalapító dékánja. Egyetemi tanár, dr. Barbu Bălan mérnök, a Román etnikai, politikai alapon üldözöttek, elmenekültek, elhurcoltak szövetségének alapító elnöke. Dr. Zeno Millea Nagyenyeden több mint 40.000 műtétet hajtott végre. Marcel Mureşeanu költő. Demostene Şofron, a Kolozsváron megjelenő Făclia de Cluj szerkesztője.

Constantin Mustaţă valamennyiükkel elbeszélgetett. Mondhatni nyilvános riportot készített mindenikükkel. Ennek következtében feltárult az a kulturális háttér, ami ezt az eseményt a jelen levők számára is érdekessé, izgalmassá tette, avatta.

Dr. Mikó Mátyás már a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a Classis koncert erényeire. Mondván egy rendkívül tehetséges együttes zenei teljesítménye figyelemre méltó.

Ezen az estén is megbizonyulhattunk arról, hogy a Classis hat tagja: Crancenco Oxana (hegedű), Gergely Bálint (hegedű), Király Erzsébet (brácsa), Szabó Attila (cselló), György Róbert (nagybőgő), Kósa Krisztián (zongora). Nagyon otthon vannak a zenei világban, és a két vezetőjük Gergely Bálint és Kósa Krisztián nagyon, jól tudják, egy ilyen alkalomkor, mi lenne az a zenei anyag, amely az igen igényes közönséget is kielégítheti.

Tapsokkal együtt, közel egyórás időtartamban, elhangzottak Ciprian Porumbescu, Carlos Gardel, Pachelbel, Scott Joplin, Russian song, Italian song, Grigoraş Dinicu, Matos Rodriguez, Johannes Brahms, Ion Ivanovici, Johann Strauss, Piazzola, Vittorio Monti szerzemények, zenei gyöngyszemek.

A felcsattanó taps bizonyította, az előadók tudják, mi a piacgazdaságban is a „fogyó áru”.

Az „Emblema Cluj” díjat a 2 kolozsvári labdarugó csapat- az Universitate és a CFR- nyerte el. Díjazták a következő cégeket is: Jolidon, ACI, Dacia Cluj Feleac, Remarul 16 Februarie. A díjakat Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke adta át.

A város, a település arculatát történelmi múltja, jelene és azok az alkotó személyiségek határozzák meg, akik anyagi és szellemi értékeket teremtenek. Alkotó munkájuk révén ismertté válik a város nemzetközi szinten is.

A 18. alkalommal megrendezett Operabál tiszteletét fejezte ki a tudomány, kultúra, közigazgatás, nevelés, sport terén értéket alkotó egyének iránt, akik munkájukkal hozzájárultak a társadalmi fejlődéshez.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!