ERDON Helyi hírek

2013.02.20. 15:40

Új szakok a váradi egyetemen

Tavalyi megvalósításokról, tervekről és újdonságokról esett szó a Nagyváradi Egyetemen tartott szerdai sajtótájékoztatón. Új szakok létesülnek, régiek szűnnek meg, hangzott el.

Tavalyi megvalósításokról, tervekről és újdonságokról esett szó a Nagyváradi Egyetemen tartott szerdai sajtótájékoztatón. Új szakok létesülnek, régiek szűnnek meg, hangzott el.

 

Hetven százalékban teljesítették tavaly azt, amit elterveztek, jelentette ki dr. Constantin Bungău rektor. A maradék harminc százalék pénzügyi okokból, illetve a vezetőségválasztás miatt nem valósult meg. Például szerettek volna egy távoktatási programot létrehozni az egyetemen, viszont mivel tavaly is sokan buktak az érettségin, csökkent az egyetemre feliratkozók száma, s a látogatás nélküli szakokra is kevesen iratkoztak fel. Egy másik megvalósítatlan terv egy kutatási intézet megalakítása, ezt pénzügyi okok miatt halasztották el. Tavaly egyebek mellett elmulasztottak oklevelet adni az évfolyamelsőknek, illetve azoknak a hallgatóknak, akik különlegesen jó eredményeket értek el – ez az egyetemi választások miatt történt.

Megszűntek

Egyik mostani megvalósításuk az, hogy nemrég sikerült működőképessé tenniük a media.ro honlapot, melyen keresztül a hallgatók eredményeikről értesülhetnek, mondta el a rektor.

Egyes szakok hallgatók híján megszűntek – például az orvosi mérnöki szak, valamint a képzőművészeti pedagógia. Viszont újra szeretnék engedélyeztetni az építészeti szakot, melyre tavaly már nem szervezhettek felvételit, továbbá három angol nyelvű szakot indítanának: matamatikát, gyógyszerészetet és nemzetközi kapcsolatok szakot.

Március közepén érkeznek a Nagyváradi Egyetemre az Európai Egyetemi Egyesület képviselői. A bizottság több fakultást is meglátogat majd, összesen húsz oktatási programot fog kiértékelni és összegzi az eredményeket. A látogatás célja az, hogy az egyetemnek nyújtott bizalmi fokozatot „magas bizalmi szintre” emeljék.

Pályázni fognak

A rektor egy kérdésre válaszolva elmondta: dr. Barbu Ștefănescu történész, az egyetem Doktori Képzési Tanácsa (CSUD) vezetőjének halála nagy veszteség az egyetem számára, ő az országos szinten is nagy elismerésnek örvendő szaktekintélyek egyike volt.

Az is elhangzott, hogy a Számvevőszék hat héten keresztül ellenőrizte az egyetemet, végül is az egész ezen a héten fejeződött be. Általánosságban nagyon kevés korrekciót javasoltak.

Szó esett még az Emerson cég hazai vezetőinek az egyetemnél tett látogatásáról, illetve arról, hogy különféle beruházásokra lenne szükség, de mivel a minisztériumtól kapott támogatás csekély, uniós programok megpályázásával fognak próbálkozni – de ehhez is forgótőkére van szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!