ERDON Helyi hírek

2013.02.07. 13:20

A hit pozitív példáját kell átadni

A tavaly októberben megnyitott Hit Éve ösztönzésére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség előadás-sorozatot indított HIT-konferencia címmel papok és világiak számára.

A tavaly októberben megnyitott Hit Éve ösztönzésére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség előadás-sorozatot indított HIT-konferencia címmel papok és világiak számára.

A konferencia nyitóelőadására február 6-án délután került sor a nagyváradi Püspöki Palota dísztermében. Az előadást Főtisztelendő dr. Török Csaba (Esztergom) tartotta meg Hisz ez hisz, avagy mi könnyebb: hinni vagy hitetlenkedni? címmel. Az előadás előtt Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök beszélt a HIT-konferenciáról. Elmondta, hogy a Hit Évének megnyitása után a 2013-as évi lelkipásztori programtervezetet is úgy próbálták összeállítani, hogy a hitre való odafigyelés fontos helyet kapjon a hit szolgálatában álló egyháziak és hívek életében is. „Ezt próbálja előmozdítani a mai rendezvénnyel elkezdődő konferenciasorozat is, amely hat alkalommal nyújt eligazítást az érdeklődőknek”-tette hozzá. A bevezető és a köszöntések után Török Csaba előadásában kitért arra, hogy a Hit Évének és egyben a HIT konferenciának a lényege az, hogy az emberek rácsodálkozzanak hitükre. „A mai világban a hit és a hitetlenség nem olyan egyszerű kérdés. Viszont a hitnek legalább annyi lehetősége van, mint amekkorák a hiányok”. Kiemelte, hogy az emberek hajlamosak egyfajta összkeresztény pesszimizmusra, vagyis megállapítják mi a probléma, de ezen a ponton megállnak, és elkezdik sajnálni önmagukat. Ezen a hit segítségével lehet túljutni.

Megtérés

„A kereszténységnek kell annyira nyitottnak lennie, hogy mindig be tudjon fogadni első generációs keresztényeket, nem lehet sokad generációs keresztényként megmaradni, így csak elfogyni lehet lassan, és ez egy nagyon súlyos probléma. Továbbá az is gond, hogy az egyházon belül van egyfajta látens egyházszakadás, tehát nem hisszük feltétlenül ugyanazt. Felmerül a kérdés, hogy a hívek valóban azt hiszik ami az egyház hite, vagy valami mást”- fejtette ki Török Csaba, hozzátéve, hogy egy zárt közösségben, amely még önmagában is megoszlik nehéz az evangélium hirdetése. Elmondta, hogy a Hit Évének egyik célja a megtérés, ami nem arról szól, hogy minél több új katolikust szerezni, „hanem akkor lesz sikeres a Hit Éve, ha eggyel több jó katolikus lesz, és annak nekünk kell lenni, nekünk kell hitünket felébreszteni”-tette hozzá. Az előadást követően a résztvevők feltehették kérdéseiket.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!