ERDON Helyi hírek

2012.10.09. 11:59

Műsoron két alapmű is

Ezen a hétvégén a nagyváradi román színtársulat két igazán figyelemre méltó előadást kínál a nézőknek. Két kortárs alkotásról van szó.

Ezen a hétvégén a nagyváradi román színtársulat két igazán figyelemre méltó előadást kínál a nézőknek. Két kortárs alkotásról van szó.

 

Komikus-morbid karakterekkel és szürreális látvánnyal kápráztat az În curând vine timpul (Közeleg az idő) című előadás. Az ifjú dán szerzőnő, Line Knutzon szövegén alapuló produkciót Radu Afrim rendezte. Az előadás úgy mutatja be az életet, mintha az a halál átjáróháza lenne, tele furcsa figurákkal, akik partra vetett halként, tehetetlenül vergődnek, s akik számára minden elmúló pillanat csak a vég közeledtét jelenti. Mindez néha komikus, néha tragikus stílusban prezentálva. Minél idegesítőbb óramű-kattogással telnek tehát a másodpercek, annál inkább realizáljuk, hogy az időben létezünk. Éppen ezért Hilbert (Richard Balint) házvezetőnőt (Ioana Dagău) ad ajándékba feleségének (Liliana Ghiţă) – hogy ezzel „időt is adjon neki arra, hogy legyen ideje”. Ha ez így nehezen érthető, természetesen ott a darab a megértéséhez – amelyet szombaton, október 13-án 19 órától tekinthetnek meg a színházban.

A másik

Vasárnap, október 14-én 19 órától egy zavart tizenéves elméjének bugyraiban tehetünk sétát, Martin Dysart pszichiáterrel közösen, az Equus című darab révén. A darab rendezője Szabó K. István, szerzője Peter Shaffer. A szerző azt követően írta meg a darabot, hogy megrázó esetről értesült: Suffolk közelében egy 17 éves fiú megvakított hat lovat. Fiktív történetét láthatjuk annak, milyen okok vezethettek ehhez a tetthez. A cselekmény detektívtörténethez hasonló: a pszichiáter megpróbálja megérteni a fiú cselekedetének okait, ugyanakkor a saját ellentmondó érzéseivel is felveszi a harcot.

Jegyek

A jegyeket a színház pénztáránál lehet megváltani hétfőtől péntekig 12–18 óra között, hétvégén pedig 10–13 óra között, vagy pedig egy órával az előadások előtt. Beszerezhetők neten is a biletmaster.ro-n. A jegyárak helytől függően 20, 25, 30, illetve 15 lejbe kerülnek, a diákok és a nyugdíjasok kedvezményre jogosultak.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!