ERDON Helyi hírek

2012.09.12. 15:44

Sok tarlótűz volt Biharban

Bihar megye - A Tűzoltóság Napja alkalmából idei tevékenységeikről számolt be ma délelőtt Ioan Baș tábornok, a Crișana Sűrgősségi Ügyek Felügyelőségének vezetője. Többszörösen nőtt a tarlótüzek száma.

Bihar megye - A Tűzoltóság Napja alkalmából idei tevékenységeikről számolt be ma délelőtt Ioan Baș tábornok, a Crișana Sűrgősségi Ügyek Felügyelőségének vezetője. Többszörösen nőtt a tarlótüzek száma.

 

Az év első nyolc hónapja során a felügyelőség 2614 ellenőrzést végzett, ez szinte duplája az országos átlagnak. Több mint tízezer szabálytalanságot konstatáltak, ezek közül 4514-et helyben meg lehetett oldani, 3316 esetben figyelmeztettek, 977 esetben pedig bírságoltak, összesen 905.500 lej értékben. Mintegy háromezer diák és óvodás vett részt a tűzesetek megelőzésére vonatkozó előadásaikon, s az ezredes szerint az ilyen jellegű tevékenységeiknek is köszönhető, hogy sem tavaly, sem az idén nem voltak tűzesetek a Bihar megyei iskolákban.

Tarlótüzek

A helyzet mindazonáltal nem rózsaszínű, jelentette ki a főfelügyelő. Augusztus végéig 5081 esetben volt szükség közbelépésre, ez napi 21 esetet jelent a tavalyi 19-hez képest. Ezen belül több mint kétszeresére nőtt a tarlótüzek száma: míg tavaly 334 esetben kellett ilyeneket eloltaniuk, az idén 866 esetben váltak ellenőrizhetetlenné a lángok. Az egyik valószínű magyarázat a fokozott szárazság lehetett, véli a főfelügyelő, ilyenkor elég egy égve eldobott cigaretta is, hogy baj legyen. Viszont Bihar megyében nem voltak erdőtüzek, holott országos szinten 3600 ilyen történt. Itt legfeljebb az avar gyulladt ki, de a fákban nem esett kár.

Tevékenységük sokoldalú – a tüzek eloltása mellett 113 esetben elárasztott pincékből szivattyúzták ki a vizet, tíz esetben állatokat mentettek, kétszer pedig állatok itatására való vizet szállítottak a szárazságsújtotta településekre, a polgármesterek kérésére. Belényes környékén, valamint Vércsorognál volt szükség ilyesmire, tudtuk meg. Átlagban 14 perc alatt érnek ki a helyszínre (az országos átlag 15-16 perc), illetve átlagban 71 percig tartanak a beavatkozások. Becsléseik szerint 22,9 millió lej értékű javakat mentettek ki a lángok közül.

A legjelentősebb

Nem tért ki a főfelügyelő a legnagyobb tűzesetek ismertetésére. Mint mondta, messze a legjelentősebb az összes idei közül az volt, amely hétfőről keddre virradóan történt a Masterplast raktáránál. „Ez egyike azoknak, amelyeket nem fogok soha elfelejteni” - mondta a tábornok. Amúgy a lakásokban történt legtöbb tűzesetet az idén is a nem megfelelően szigetelt, vagy eltömődött kémények okozták, ezt követi az elektromos rendszerek meghibásodása, illetve a rögtönzött elektromos felszerelések; viszonylag sok esetben az égve felejtett cigaretta okozott tüzet s persze az is előfordult, hogy gyerekek felelőtlen játéka miatt ütött ki a tűz. Nagyjából kétszer annyi tűzeset történik falun, mint városban.

Kitüntetik

Az idén egyetlen ember vesztette életét tűzben, viszont tizenegy személy fulladt meg, ez utóbbiakat minden esetben a felügyelőség búvárai hoztak ki a vízből.

A felügyelőséghez tartozó gyorsmentőszolgálat (SMURD) tevékenységéről is szó esett: az eddigiek során az idén 3539 személyhez szálltak ki, ezen belül 386 gyerekhez.

Holnap, a Tűzoltósáűg Napja alkalmából különleges kitüntetésben részesítik többek között Malița Cristiant, aki mintegy három héttel ezelőtt az élesdi strandon kimentett egy idős embert a vízből. Tizenkét órától nyílt nap lesz a tűzoltóknál, este hattól pedig ünnepélyes felvonulást szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!