ERDON Helyi hírek

2012.09.09. 13:57

Átadták a levéltár új székhelyét

Felavatták az Állami Levéltár Bihar Megyei Szolgálatának új épületét szeptember 7-én, pénteken. Az okiratokat, dokumentumokat és kiadványokat jövő júniusig szállítják majd át.

Felavatták az Állami Levéltár Bihar Megyei Szolgálatának új épületét szeptember 7-én, pénteken. Az okiratokat, dokumentumokat és kiadványokat jövő júniusig szállítják majd át.A nagyváradi Vágóhíd/Traian Blajovici (volt Abatorului) utcában épült fel hosszú évek leforgása alatt a levéltár új székhelye, amely az országban a legmodernebb archiválási és tárolási lehetőségeket biztosítja. A péntek reggeli ünnepélyes átadás előtt az Állami Levéltár Bihar Megyei Szolgálatának igazgatója Bujorel Petru Dulgău és a Bihar megyei Rendőr-felügyelőség vezetője Liviu Popa körbevezették a váradi újságírókat a levéltár korábbi székhelyében, amely a Nagyváradi Várban kapott helyet. A helyszínen Bujorel Petru Dulgău elmondta, hogy a jelenlegi körülmények nem felelnek meg egy levéltár működtetéséhez, tekintve, hogy télen 4-5 fok van, nyáron pedig akár 40 Celsius fok is lehet. Hozzátette, hogy „nincs megfelelő hőmérséklet, sem páratartalom, a rendkívül nagy hőmérséklet ingadozás sem használ a kilenc kilométernyi iratanyagnak. Kályhával fűtöttünk, a kutatóteremben pedig nagyon hideg volt télen, ami itt a várban amúgy is két hónappal tovább tart”. A levéltár hatvan éves fennállása alatt a Vágóhíd utcai a hetedik székhely, egyben a legmodernebb és legmegfelelőbb is, hiszen biztosítva lesz a megfelelő mikroklíma az iratok, dokumentumok tárolásához.

Ünnepélyes átadás

A levéltár új székhelyének ünnepélyes átadására pénteken tíz órától került sor. Az ünnepségen számos hivatalos személy jelent meg, valamint a levéltári alkalmazottak is. A szalagátvágás előtt Bujorel Petru Dulgău, Cornel Popa megyei tanács elnök, valamint Claudiu Pop prefektus tartottak beszédet. Liviu Popa beszédében elmondta: „2005-ben rájöttem, hogy a levéltárnak szüksége van egy új székhelyre, hiszen a történelmünket őrző iratokra vigyáznunk kell. Ha ez nem történik meg félő, hogy a levéltári anyagok egy részét Gyulafehérvárra vagy Vălceara szállítják. Az új székhely Romániában az egyetlen amely teljes mértékben teljesíti az archiválási feltételeket”. Egy új székhely létrehozásáért már 2000-ben tettek lépéseket, igaz ekkor finanszírozás híján egy hosszabb időre leálltak a munkálatok, amelyeket 2006-ban indítottak újra. A 12 millió lejig emelkedő költségeket a Belügyminisztérium finanszírozta. A levéltár székhelyének ünnepélyes felavatása és a szalagátvágást követően a jelenlevők megtekintették az épületet, a felszereléseket.

Óvóhely

Az újonnan átadott székhely az ország legmodernebb levéltárai közé tartozik. A 3800 négyzetméteren elterülő alagsorral, földszinttel és három emelettel ellátott épület a legmodernebb felszerelésekkel rendelkezik. Ovidiu Sime építésvezető elmondta, hogy az épület megfelel a legmagasabb európai elvárásoknak, minden szinten tűzvédelmi felszerelés található, a raktár helyiségekben 10 kilométernyi iratot tudnak majd tárolni. A kutatótermek, irodák és tárolók mellett, az épület alatt egy óvóhelyet is kialakítottak. Bombatámadás esetén a levéltárban tartózkodók egy földalatti alagúton keresztül hagyhatják el az épületet. Annak ellenére, hogy az épületet már átadták az összes levéltári anyagot csak jövő nyárra tudják átszállítani.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!