ERDON Helyi hírek

2012.08.30. 13:52

Interetnikai színházfesztivál lesz Váradon

Nagyvárad- Augusztus 30-án havi közgyűlésén a Bihar Megyei Tanács megszavazta, hogy az intézmény költségvetéséből 50 ezer lejjel támogassák a Szigligeti Színház által szervezett interetnikai fesztivált.

Nagyvárad- Augusztus 30-án havi közgyűlésén a Bihar Megyei Tanács megszavazta, hogy az intézmény költségvetéséből 50 ezer lejjel támogassák a Szigligeti Színház által szervezett interetnikai fesztivált.

 

Czvikker Katalin menedzser-igazgató az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a Szigligeti Színház pályázatot nyújtott be a Megyei Tanácsnak annak érdekében, hogy támogassa a Szigligeti Alapítvánnyal és az Interetnikai kapcsolatok hivatalával november 11-18. között közösen megszervezett VI. Interetnikai színházi fesztivált. Ez tulajdonképpen egy kétévente lebonyolított vándorrendezvény, melynek idén ősszel Nagyvárad első alkalommal fog helyszínt biztosítani. Meghívottként képviselteti magát valamennyi romániai magyar színtársulat (az aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a temesvári Csíky Gergely Színház, a kolozsvári Állami Magyar Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, a kézdivásárhelyi Városi Színház, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Fakultása), valamint a nagyszebeni német társulat és a temesvári német, illetve a bukaresti zsidó színház is, összesen 17 trupp a váradiakkal együtt.

Fő célok

A fő cél többek közt a különböző etnikumok közötti párbeszéd támogatása, a kortárs dramaturgia népszerűsítése, színművészeti jellegű vitáknak, konferenciáknak a lefolytatása olyan témakörökben, melyek a kisebbségi közösségek akut problémáira vonatkoznak. A Szigligeti Színház és a Szigligeti Alapítvány fogja biztosítani a humán erőforrásokat, valamint a fesztivál lebonyolításához szükséges műszaki felszereléseket. A napi két vagy három előadás több helyszínen- a színházépületben, a bábszínház, a stúdióteremben és a Szakszervezetek Művelődési Házában- zajlik majd, körülbelül 8 ezer nézőre és 300 színművészre számítanak. A fesztivál összköltségvetése 250 ezer lej, melyből 150 ezer lejt az Interetnikai kapcsolatok hivatala biztosít vissza nem térítendő támogatás formájában, 50 ezer lejt a jegyek árusításából kívánnak előteremteni, 50 ezer lejt pedig a Bihar Megyei Tanács utal ki, ahogyan azt csütörtökön az önkormányzati képviselő-testület megszavazta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!