ERDON Helyi hírek

2012.08.27. 14:47

Gazdátlan kutyák: mégis eutanázia?

Nagyvárad - A keddi városi tanácsülés napirendi pontjai között szerepel a gazdátlan kutyák ellátására vonatkozó szabályzat is, mely nagy elégedetlenséget váltott ki a közelmúltban szervezett közvitán.

Nagyvárad - A keddi városi tanácsülés napirendi pontjai között szerepel a gazdátlan kutyák ellátására vonatkozó szabályzat is, mely nagy elégedetlenséget váltott ki a közelmúltban szervezett közvitán.

 

Mivel a szabályzattal kapcsolatos közvitán többek között Szabó József RMDSZ-párti tanácsos is felszólalt, őt kérdeztük arról, hogy mi a véleménye a módosításokról, illetve miképpen fog szavazni.

Mint elmondta, a tervezet meglepetésszerűen került fel a napirendi pontok közé, hétfő délelőtt még nem volt elérhető, így a szakbizottsági ülésen nem is tudták megvitatni. Miután átolvasta, kiderült, hogy teljesen át van ugyan alakítva, azonban továbbra is tartalmazza az eutanáziára vonatkozó részeket, s ha megszavazzák, a Piac- és Közterületfenntartó Rt. gyakorlatilag szabad kezet kap abban, hogy belátása szerint járjon el.

Bizonytalan helyzet

A tanácsos kifejtette: míg létezett az SOS Dogs, addig csak a nagyon beteg, vagy nagyon veszélyes kutyákat altatták el, sajnos ez a szűrő már nincs, így az illetékesek biztos találnak majd olyan orvost, aki kiállítja a kutyák elaltatására vonatkozó engedélyt, akkor is, ha ez nem feltétlenül szükséges. A 21. sz cikkely 5. sz pontja szerint pedig két nap után örökbe lehet adni a kutyákat – ez a terminus pedig Szabó József szerint túl rövid, s még inkább bizonytalanná teszi a begyűjtött kutyák helyzetét.

Mindent összevetve: az RMDSZ tanácsosai nem fogják megszavazni a tervezetet, információi szerint a PD-L is ellenzi, úgyhogy minden az USL-n múlik, annál is inkább, mivel tizennégy szavazatra van szükség, hogy átmenjen, s tizennyolc az USL-pártiak száma a városi tanácsban.

Valószínű egyúttal, hogy – amint azt a közvitán már kilátásba helyezte – Szabó József javasolni fogja a névre szóló szavazást, hogy a váradi lakosok pontosan tudják, kiket terhel a felelősség a tervezet megszavazásáért.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!