ERDON Helyi hírek

2012.07.29. 14:04

Százhat éves a mentőszolgálat

A Romániai Mentőszolgálat 106 éves fennállását ünnepelték meg július 27-én a Bihar megyei Mentőszolgálat székhelyén. Az ünnepségen jelen volt Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes is.

A Romániai Mentőszolgálat 106 éves fennállását ünnepelték meg július 27-én a Bihar megyei Mentőszolgálat székhelyén. Az ünnepségen jelen volt Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes is.Az ünnepséget a Bihar megyei Mentőszolgálat váradi székhelyén tartották meg, reggel 10 órától. Read Arafat beszédében elmondta, hogy a romániai mentőszolgálati rendszer pozitív fejlődésen ment keresztül minden szinten. A jelenleg zajló projektek közül az államtitkár-helyettes megemlítette, hogy a sürgősségi és a mentőszolgálat integrált diszpécserszolgálatának létrehozásán dolgoznak, amely már 14 megyében működik. Továbbá megemlítette, hogy folytatódni fog a megyei mentőszolgálatok felszerelése mentőautókkal és helikopterekkel. Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter elmondta, örül, amiért a mentőautók és helikopterek vásárlása és kiutalása tovább folytatódik. Hozzátette: „remélhetőleg a Bihar megyei Mentőszolgálat új székhelyének felújítási problémái megoldónak az év végére” – ez egyes sajtóértesülések szerint azt jelenti, hogy a szolgálatnak kiutalták a felújítás befejezéséhez szükséges összeget. Cseke Attila elmondta, hogy a mentőszolgálatokba való befektetés nélkül nem lehet eleget tenni a társadalmi igényeknek és elvárásoknak. „Ez a projekt senki nevéhez sem fűződik, hanem a Bihar megyei egészségügyi rendszert szolgálja, amelyből minden páciens részesedik” – tette hozzá végezetül.

Bemutató

Az eseményen beszédet mondott Daniela Petrişor, a mentőszolgálat menedzsere, Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója és Laurean Pop, a Gavril Curteanu városi kórház menedzsere, továbbá Ramona Suciu, a Félixfürdői Utókezelő Központ menedzser-igazgatója, Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, valamint Ioan Baş, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, emellett jelen voltak a mentőszolgálat jelenlegi és volt alkalmazottai is. A beszédeket követően egy szimulációs gyakorlat következett, amelyen a jelenlevők megnézhették, hogyan járnak el a mentősök egy munkabaleset áldozatának helyszíni ellátásakor. A látványos bemutató után egy rövid ismertetőt tartottak a romániai és a Bihar megyei mentőszolgálatok kialakulásáról, valamint a helyi mentőszolgálat történetéről, tevékenységéről. Az ünnepséget követően a mentőszolgálat alkalmazottai a város több pontján szórólapokat osztottak, valamint ingyenes vérnyomás és vércukorszint mérést szerveztek a lakosoknak.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!