ERDON Helyi hírek

2012.06.17. 15:21

Kötetbemutató: A fekete cilinderes

Katona Pál Los Angelesben élő magyar költő A fekete cilinderes című verseskötetének bemutatójára került sor június 16-án délután a Kiss Stúdióban.

Katona Pál Los Angelesben élő magyar költő A fekete cilinderes című verseskötetének bemutatójára került sor június 16-án délután a Kiss Stúdióban.

Családias hangulatban telt Katona Pál verseskötetének bemutatója a nagyváradi Kiss Stúdió Színházban.A beszélgetéssel egybekötött bemutatón a jelenlevők sok érdekes részletet tudhattak meg az Amerikában élő költő múltjáról, életéről, költői hitvallásáról, az emigrációról, valamint a nőkről alkotott véleményéről. A költővel Kiss Törék Ildikó beszélgetett. Meghívott vendégként jelen volt Óss Enikő, hajdani nagyváradi, majd Amerikában, jelenleg pedig Budapesten élő színművész, és Medgyessy Éva, a könyv szerkesztője. Közreműködött Varga Vilmos. Kiss Törék Ildikó elmondta, hogy a költő A fekete cilinderes című könyvét bemutatták már a budapesti Ünnepi Könyvhéten, valamint a szintén budapesti Kráter és Litea könyvesboltokban is.

Út Los Angelesig

Katona Pál 1979-es disszidálásával kapcsolatban elmondta, hogy „az ember előre éli az életét, de csak idővel érti meg, mi miért történt. Az én érzékenységemmel nem tudtam volna azzá válni, aki vagyok egy olyan rendszerben, ami meghajtotta az embereket. Nem tudtam volna kiteljesedni. Így utólag meg tudom magyarázni, miért hagytam el a hazámat”. Tovább folytatva elmondta, hogy családfájukat visszavezetve igazolódott az, hogy ő Katona József leszármazottja, viszont hozzátette, hogy „a származás csak a fele mindennek, az ember agyban, szellemileg dönti el hova tartozik.” Katona Pál egész fejezetet szentelt a nőkről írt verseknek. Kifejtette, hogy a nők körbeveszik a férfiak életét. „Az őseink tisztában voltak azzal, hogy a női teremtő erő nélkül nincs élet. Az igazi férfiak tudják, hogy alkalmazkodni kell a női természet dualitáshoz, amely olykor óv, olykor háborgó tengerhez hasonlít”. A továbbiakban az emigráns létről esett néhány szó. Az emigráns lét egy felemás állapot,„ nem mehetsz vissza, de még nem is vagy otthon” írta le ezt az állapotot az előadó. Óss Enikő a Los Angelesben működő Thális Stúdióról mesélt, amelynek előadásaiban néhány alkalommal Katona Pál is vállalt szerepet.

Ars poetica

A magyar költő a sámánok utódja, vallja Katona Pál. „A felfordult világban nem tudjuk merre menjünk, a költő mutatja az irányt. A versekben mindenről lehet írni, a vers ki kell fejezzen bármit”-tette hozzá. Az est utolsó felében Medgyessy Éva a kötet szerkesztője beszélt a könyvről, ami három részre oszlik. Az első részben az identitás, hovatartozás kérdéskörét feszegető versek sorakoznak, a másodikban a férfi és a nő kapcsolata a téma, a harmadik fejezet pedig az ember és a spiritualitás kapcsolatának kérdéskörét tárgyalja. Katona Pál jövőbeni terveiről is mesélt: Fodor Sándor A feltámadás elmarad című elbeszéléséből írt forgatókönyvet, ezt filmvászonra is szeretné vinni, továbbá a kaliforniai börtönrendszerről is ír egy könyvet. A beszélgetés és versfelolvasásokat követően a költő dedikált.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!