ERDON Helyi hírek

2012.05.24. 15:31

Legyünk büszkék Nagyváradra

Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje tartott sajtótájékoztatót tegnap a váradi Vár stukkós termében.

Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje tartott sajtótájékoztatót tegnap a váradi Vár stukkós termében.

Cseke Attila beszédében kihangsúlyozta, hogy az Egészséges Nagyvárad a turizmusra is épül, amely különböző kulturális események szervezésével és a város különlegességeinek kihangsúlyozásával fejlődhet. A polgármesterjelölt több ötletet is felvázolt a város turizmusának felvirágoztatására vonatkozólag. Kiemelte, hogy olyan nemzetközi kulturális és sportesemények szervezésére lenne szükség, amelyre nem csak a környező megyékből, hanem külföldről is érkeznének látogatók. Továbbá a több, akár 5–7 napos fesztiválok hiányára is felhívta a figyelmet, amelyek még több külföldi turistát vonzanának. „El kell érnünk, hogy a váradiak büszkék legyenek Nagyváradra!” – tette hozzá Cseke. Elmondta, hogy a vár ideális hely a Művészek Házának létrehozására. Ez egy olyan multifunkcionális tér lenne, ahol különböző műhelyeket, kiállításokat, művészi eseményeket szervezhetnének.

Tervek

Egy Európai Gasztronómiai Fesztivál ötletéről is beszélt, amelyet Nagyvárad testvérvárosaival közösen szervezhetnének meg. A testvérvárosok Coslada (Spanyolország), Mantova (Olaszország), Ceyrat (Franciaország), Givatayim (Izrael), Linköping (Svédország) és Debrecen bevonásával egy hétnapos nemzetközi fesztivált szerveznének, amely alkalmával mindegyik említett térség ételkülönlegességét bemutatnák, beleértve a bihari térség jellegzetes ételeit is. Kihangsúlyozta, hogy Várad különlegességeit ki kell emelni. Egy ilyen különlegesség, hogy 203 éven keresztül a kezdő délkör Nagyváradon keresztül haladt. Ez Vitéz János nagyváradi püspöknek köszönhető, aki Európa első csillagvizsgálóját rendezte be Nagyváradon, amelyhez Georg Peuerbach bécsi professzor segítségét kérte. „Egy reneszánsz stílusú emlékművel szeretnénk megemlékezni arról, hogy 203 éven keresztül Nagyváradon haladt át a kezdő délkör” – mondta el. Cseke Attila bemutatta az emlékmű makettjét, amelyen Vitéz János és Georg Peuerbach látható, és szimbolikusan a kezdő délkör is ábrázolva van. Az emlékmű méretei és helye még nem tisztázott, árulta el a polgármesterjelölt.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!