ERDON Helyi hírek

2012.04.29. 17:04

Vídám hangulatú verseny

Április 28-án tartották meg a XXI. Festum Varadinum előrendezvényeként megszervezett Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntőjét, a nagyváradi Ady Endre líceumban.

Április 28-án tartották meg a XXI. Festum Varadinum előrendezvényeként megszervezett Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntőjét, a nagyváradi Ady Endre líceumban.

 

A könyv napja alkalmából megrendezett eseményre hét megyéből (Arad, Bihar, Brassó, Kolozs, Szatmár, Szilágy és Temes) érkeztek kisdiákok, akik a Fürkész verseny megyei szintjén már bizonyítottak. Az egész napos program 9 órától kezdődött a versennyel, amelyen az egy-négy osztályos tanulók mérték össze tudásukat. A diákok a korcsoporttól függően különböző nehézségű feladatokat kellett megoldjanak. Perecz-Simó Annamária szervező, a Diákokért Egyesület elnöke elmondta, hogy a Fürkész versenyt, amely Krasznai Tünde az egyesület alelnökének ötlete alapján jött létre, második alkalommal szervezik meg, és az idei az első, amikor megyék közti versennyé nőtte ki magát. Hozzátette: szoros küzdelem alakult ki a verseny folyamán, a helyezések között is alig néhány pontos eltérések voltak. A munka után jöhetett a pihenés, hiszen a gyerekek a megmérettetést követően számos vidám programnak örülhettek, amelyek a versenyzők számára ingyenesek voltak, a többi lurkó pedig egy-egy könyvet ajánlhatott fel belépőjegy gyanánt. Az összegyűlt könyveket a szervezők egy oktatási intézménynek adományozzák. Délelőtt Figura Ede pécsi előadóművész szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Mókás és interaktív előadásában melynek címe Madárijesztő szerelem, azaz Szeplős Panka és Borzas Jóska, majdnem tragikus szerelme a kert tövében, bárki lehetett szerplő. Ezt követően a kisdiákok kézműves foglalkozáson vettek részt.

Koncert

A délutáni szünet után a gyerekek nagy örömére a magyarországi Napvirág Zenekar látogatott el az iskola dísztermébe, és egy fergeteges koncerttel mozgatták meg a táncolni vágyókat. A koncert után jöhetett a várva várt díjkiosztó ünnepség, amelyről senki nem távozott üres kézzel. A helyezések felolvasása előtt viszont a támogatók köszöntötték a gyermekeket és szüleiket. Pető Csilla képviselő asszony örömét fejezte ki, hogy a Fürkész verseny helyiből országos szintűvé nőtte ki magát. Hozzátette, Nagyvárad a versenyek fővárosa, ahova szeretettel jönnek más megyékből a versenyzők és a tanárok. Szabó Ödön a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Huszár István nagyváradi helyi tanácsos beszédükben elmondták, hogy büszkeséggel tölti el őket, hogy szinte minden hónapban van egy jeles verseny a városban, valamint hozzátették, hogy fel kell tölteni az iskolákat, mert hiába van magyar oktatás, ha nincsen kinek tanítani. A díjkiosztón nem csak a versenyzők kaptak ajándékokat, hanem a felkészítő tanárok, segítők, szállásadók is. A dobogós helyezést elért diákok számos jól megérdemelt ajándékkal távozhattak, amelyek között volt elektronikai eszköz, könyvcsomag, édesség stb.

Nyertesek

Első osztály: I. helyezés Nichita Noémi (Szatmárnémeti), II. Antal Tímea (Brassó), III. Bartus Bíborka (Varsolc). Második osztály: I. helyezés Brînda Cristian (Nagyvárad), II. Ferencz Nagy Attila (Brassó), III. Back István (Arad). Harmadik osztály: I. Farkas Kristóf (Nagyvárad), II. Divin Judit (Nagyvárad), III. Tőtös Simon (Szilágysomlyó). Negyedik osztály: I. Kinţel Alexandra (Nagykároly), II. Csapó Krisztina (Zilah), III. Orosz Balázs (Szilágysomlyó).

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!