ERDON Helyi hírek

2012.01.19. 14:48

Vízművek vs. bihariak: nincs egyezség

Bihar megye - Elismerte Ovidiu Gavra, a vízművek vezérigazgatója: tévesek lehetnek azok a vízszámlák, amelyeket a bihariak kaptak 2010 decemberében. Csütörtökön sem született egyezség a felek között.

Bihar megye - Elismerte Ovidiu Gavra, a vízművek vezérigazgatója: tévesek lehetnek azok a vízszámlák, amelyeket a bihariak kaptak 2010 decemberében. Csütörtökön sem született egyezség a felek között.

 

A nagyváradi Pro Democratia Egyesület egy találkozót szervezett tegnap délelőtt a Prefektúra dísztermében, melyre az Apa Regio projektben érintettek – önkormányzatok, vízművek, a Megyei tanács, a Prefektúra – képviselői mellett parlamenti képviselőket, valamint sajtósokat is meghívott. A találkozón részt vett a bihari alpolgármester, több bihari polgár, továbbá a Nagyváradi Vízművek, valamint a prefektúra képviselői. Adrian Simon, a Pro Democrația elnöke felolvasta a bihariak, valamint a projekt gyakorlatba ültetői között kialakult konfliktusról készített jelentést. Azt sem hallgatta el: ő maga is bihari lakos.

 

Aquapark-számlák

 

Többek között elhangzott: a bihariak nem szerveztek közvitát arról, hogy csatlakozni kívánnak-e az Apa Regio programhoz, s az, hogy a lakosok elutasítják, akkor vált nyilvánvalóvá, amikor 2010 decemberében – miután már gyakorlatilag eldőlt a részvételük – megkapták a vízművektől az úgynevezett „aquapark-számlákat”, melyeken horribilis összegek szerepeltek. Egyrészt az addigi, köbméterenkénti 1,12 RON helyett 3,17 RON-t számoltak fel a bihari lakosoknak a vízművek, másrészt az óraleolvasásnál úgy tűnik, hogy nem vették figyelembe az órák eredeti pozícióját. Egyébként – mint a későbbiekben Ovidiu Gavra, a vízművek vezérigazgatója elmondta - hiába kérték az eredeti pozíciókat a bihariaktól, nem kapták meg. „Elképzelhető, hogy azok a számlák hibásak” - jelentette ki egy adott pillanatban Gavra, aki nyíltnak mutatkozott arra, hogy ezeket újraszámítsák. Az is elhangzott a Pro Democrația jelentése során: Biharon a víz nem iható, az emberek leginkább kerti munkálatokra, kocsimosásra használják.

 

„Új államosítás”

 

A Pro Democrația elnöke szerint a vízművek képviselőinek agresszív hozzáállása nem segítette az ügy megoldását – például egy adott pillanatban azt helyezték kilátásba, hogy leállítják a vízszolgáltatást Biharban, az óraleolvasók pedig esetenként megengedték maguknak, hogy átugorjanak a kerítésen ott, ahol a háztulajdonos nem nyitott kaput. Ezzel a magatartással – na meg a hatalmas számlákkal – azt a képzetet keltették a bihariakban hogy egy új államosítás elszenvedői, mondta Adrian Simon. A bihariak viszont a kommunikáció terén követtek el hibákat – például nem tisztázták idejében, hogy az utcák leaszfaltozására vonatkozó uniós projektjük, melyet megnyertek, keresztezi az Apa Región belüli munkálatokat.

A jelentés ismertetését követően vita alakult ki a vízmüvek, valamint Bihar község képviselői között. A bihariak részéről felszólalt többek között Méhes Zoltán helyi tanácsos, valamint Szeghalmi Győző alpolgármester.

 

Referendum

 

Mint elhangzott, referendumot szándékoznak szervezni arról, hogy a lakosok szerződést kötnének-e a vízművekkel vagy sem, s ettől teszik függővé további hozzáállásukat. Bițiș Pavel helyi tanácsos elmondta: 2010 december 21-én egy helyi tanácsi döntés született arról, hogy kilépnek a programból, s ezt tudatták is az illetékesekkel, ám nem történtek érdemi lépések. Állítólag Ilie Bolojan polgármester is egy adott pillanatban azon a véleményen volt, hogy „békében kellene elköszönni a bihariaktól s engedni, hogy kilépjenek a programból”.

Végül is a tegnapi vitán nem született egyezség, sőt, Ovidiu Gavra részrehajlással vádolta a Pro Democrația vezetőjét. A vízművek képviselői azzal búcsúztak el: nyíltak az együttműködésre a bihariakkal és száz százalékban be fogják tartani a törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!