ERDON Helyi hírek

2012.01.23. 15:30

Magyar Kultúra-napi díjkiosztás és előadás

Nagyvárad - Vasárnap A Magyar Kultúra Napját ünnepelték a Szigligeti Színházban. Kiosztották az RMDSZ Bihar megyei szervezete kulturális szakbizottsága által javasolt díjakat, majd gálaelőadás volt öt váradi középiskola magyar diákjainak közreműködésében, mely nagy sikert aratott.

Nagyvárad - Vasárnap A Magyar Kultúra Napját ünnepelték a Szigligeti Színházban. Kiosztották az RMDSZ Bihar megyei szervezete kulturális szakbizottsága által javasolt díjakat, majd gálaelőadás volt öt váradi középiskola magyar diákjainak közreműködésében, mely nagy sikert aratott.

 

 

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete 2002 óta díjazza azokat a személyeket, illetve csoportokat vagy intézményeket, akik/amelyek az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyar kultúra terjesztése és ápolása terén. A választmány határozata értelmében három kategóriát jelöltek ki: emlékplakett- idén hat személy, illetve intézmény kapott ilyet-, Magyar Kultúráért Díj- ebből hármat osztottak ki-, valamint életműdíj, melyet egy személy vehetett át. A díjazottakról ugyanakkor a kulturális szakbizottság hívatott dönteni a körzeti szervezetek, az ügyvezető elnökség és a testületi tagok javaslata alapján.

A vasárnap esti ünnepségen Biró Rozália alpolgármester, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke és Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ szövetségi elnöke nyújtotta át, a laudációkat pedig Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke olvasta fel. Emlékplakettet vehetett át Lukács Piroska Angéla köröskisjenői református lelkésznő, Martin Tímea népdalénekes, diáklány, a Mária Rádió, a székelyhídi Graffiti dráma- és filmműhely (a színjátszó csoport jogutódja), Thurzó Zoltán zongoraművész, egyetemi oktató, valamint a Moszkva Kulturális Egyesület. Magyar Kultúráért Díjban részesült Villányi Zoltán operatőr, televíziós szerkesztő, Emődi András levéltáros és a Nagyszalontai Református Egyházközség felnőtt kórusa. Pályafutásának egyfajta megkoronázásaképpen ugyanakkor életműdíjat adtak át Hajdu Géza színművésznek, a Szigligeti Színház tagjának.

 

Csongor és Tünde

 

A díjak átadása után egy áttörő vállalkozásnak lehettek szem- és fültanúi a közönség tagjai: a Színház az iskolában, iskola a színházban program keretében Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című tündérmeséjét mutatták be két részben öt váradi középiskola (a Iosif Vulcan Pedagógiai Főgimnázium és Művészeti Líceum, az Ady Endre Középiskola, a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és a Mihai Eminescu Főgimnázium) magyar diákjai. A nyolc csoportra osztott diákokkal Pál Hunor, Csatlós Lóránt, Tóth Tünde, Hajdu Géza, Kocsis Gyula, Ababi Csilla, Hunyadi István és Dimény Levente színművészek foglalkoztak. A kezdeményezés a tanulók lelkesedését és a publikum reakciót látva sikeresnek bizonyult, és talán felkeltette az ifjak érdeklődését a magyar irodalom iránt, akkor is, ha a szöveg nem mindig volt azonos az eredetivel. A konzervatívabb gondolkodásúak számára talán megbotránkoztató, hogy mit keres Flour Tomi dala, a Megasztár, Bochkor Gábor fényképe, a Facebook közösségi oldal vagy a Hamvadó cigarettavég egy Vörösmarty-műben, de tény, hogy az eredeti szándék teljesült, vagyis a gyerekek úgy találkoztak a drámairodalommal és a színházzal, hogy az általuk feldolgozott részben a saját világuk, létezési formájuk, művészetértésük és kreatívitásuk nyilvánult meg. Ugyanakkor a rendezők abból az alapállásból indultak ki, hogy a mese szimbolikája mindenki számára világos, így az sem okozhatott gondot, hogy a történetmesélés nem mindig volt koherens, és több esetben Monthy Pythonos-ra sikeredett egy-egy jelenet, mely az abszurd humoron túl azért mély mondanivalót hordozott magában.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!