ERDON Helyi hírek

2011.12.01. 09:08

Aszfaltos úton Feketefalúba

A napokban Érsemjénben járva kérdeztem a község polgármesterét, Balazsi Józsefet volt-e az idén lehetőségük valamilyen beruházás elvégzésére.

 

 

 

- Elég szükös volt az idei esztendő, hogy használjam ezt a kifejezést, kezdte a polgármester, de a szükös költségvetés mellett sikerült – mely az idei legnagyobb megvalósitásunk is – leaszfaltozni, a községközpont Semjén- Feketefalú (Újsemjén) közötti utszakaszt, mely mintegy 15oo métert tesz ki. Mindezt a saját költségünkből valósítottunk meg, a község jövedelmének egy részét felhasználva tudtuk ezt kivitelezni, mellyel egy régi óhaját valósítottuk meg az ott élőknek. Ezen kivül nagyobb beruházásunk nem volt az idén, de közben az érseléndi iskolának a külső részét is felújítottuk. Ma már egy teljesen felújított, mondhatni új iskolában járnak az ottan élő gyerekek. Az igazsághoz az is tartozik, hogy a kivitelező cégnek még nem tudtuk teljesen kifizetni a munkálati díjat, erre nem volt meg a teljes pénzösszegünk, de bizonyára ez is megoldódik. Ugyancsak Érselénden egy gyógyszertár próbálunk kialakítani, mely az orvosi rendelő mellett kap majd helyet, erre nagy szüksége van a településnek.

 

Dolgoznak az építők

 

Mi történik a a határfelé épülő úttal, mely Kenéz és Bagamér között valósul majd meg?

 

A Bagamér-Érkenéz közötti országút kiépítése, gőzerővel folyik, most is dolgoznak az építők. Ez mindenféleképpen elfog készülni, hiányosság a magyar oldalon van, ők levannak maradva, még most vannak a közbeszerződési eljárásnál. Őket kell sürgetnünk, hogy tudják ők is időben befejezni a hozzájuk tartozó útszakaszt, mivel ez egy a pályázati pénzforrásból épül, mely sürget bennünket. Ha ez az út elkészül akkor, egyharmadára csökken az távolság Bagamér és Érsemjén között. Egy aszfaltos út épül, a project szerint ez csak Érkenéz központjáig készül el. Semjén felől a falú bejáratától, a falú központig csak kövesút van. De van egy másik projectünk melyet a Regionális Fejlesztési- és Területi Minisztériuma finansziroz majd – a tizezer kilométeres út program keretében. Nos itt mi nyertesek vagyunk, most folyik a tervezés és reméljük, hogy ennek az útnak a megépítése is elkezdődik. Tudomásunk szerint mindez jövőre indul be, és ha megavalósul, akkor teljesen aszfaltos úton közlekedünk majd Érsemjén és Bagamér között. De ezen terveknek megfelelően, épül majd ki a modern úthálózat egészen Székelyhídig, mondta záróként Balazsi József.

 

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!