ERDON Helyi hírek

2011.09.05. 13:33

Tanácskoztak a prefektusok

Nagyvárad - Hétfő délelőtt a Prefektúra dísztermében sajtótájékoztatót tartott Gavrilă Ghilea kormánybiztos és Mihai Capră bel- és közigazgatásügyi államtitkár. Több újdonságról is beszámoltak.

Nagyvárad - Hétfő délelőtt a Prefektúra dísztermében sajtótájékoztatót tartott Gavrilă Ghilea kormánybiztos és Mihai Capră bel- és közigazgatásügyi államtitkár. Több újdonságról is beszámoltak.

Mihai Capră bel- és közigazgatásügyi államtitkár arról a tanácskozásról számolt be, melyet az elmúlt hét pénteken és szombaton tartottak Gyulafehérváron, a Romániai Prefektusok Egyesületének szervezésében. Elmondása szerint a találkozáson Emil Boc miniszterelnök arra kérte a kormánybiztosokat: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a globális válság kevésbé érintse az országot, annak reményében, hogy minél hamarabb lábaljunk ki a nehéz gazdasági helyzetből. Ugyanakkor arra buzdította őket: könnyítsék meg a cégek gazdasági-pénzügyi tevékenységét, és vonzzanak minél több befektetőt a térségbe, mert ezáltal új munkahelyek teremtődnek. A megbeszélésen Traian Igaș belügyminiszter is részt vett, így a vidéki rendőrőrök átszervezése is szóba került.

Adóügyi változások

Gavrilă Ghilea prefektus az adótörvénykönyv azon főbb módosításaira hívta fel a figyelmet, melyeket a gazdasági miniszter ismertetett a gyulafehérvári összejövetelen. Ezek szerint bevezették az egységes adóbevallások trimesztriális benyújtását, az eddigi havi letevés helyett azon kisvállalkozások számára, melyeknek legtöbb három alkalmazottjuk van és az üzleti forgalmuk nem haladja meg a 100 ezer eurót; megszüntették az adólapok kitöltési és benyújtási kötelezettséget a bérjövedelemadó-fizetők esetében a 2012-es évi jövedelmektől kezdve; nem kell késedelmi büntetést fizessenek azok a cégek, amelyek legkésőbb 2011. december 31-ig törlesztik fő tartozásaikat és az ezekre számított kamatokat (az előírás a 2011. augusztus 31-én létező fő tartozásokra vonatkozik); felére csökkentik a késedelmi büntetést, ha ugyanezt 2012. június 30-ig teszik meg az érintettek; eltörlik a büntetéseket azon adófizetők esetében, amelyek végrehajtották a fizetési törlesztőrészlet-kiszámítási programot az adóhivatal által előírtaknak megfelelően; lehetőség nyílik arra, hogy az adóhivatal beírja az adóügyi tanúsítványba az állammal szembeni, illetve az államtól követelt tartozásokat is; eltörölték a kötelező áfabegyűjtést abban az esetben, ha eltelt egy év a munkálatok megkezdése vagy az utolsó elszámolás óta; 2012-ben változatlan marad az ingatlan- és gépjárműadó jelenlegi rendszere; a helyhatóságoknak is lehetősége nyílik arra, hogy adómentességet biztosítsanak a hőszigetelt vagy építészetileg felújított ingatlanokra; az adóhivataloknak az ellenőrző jelentéseikben egyaránt fel kell tüntetniük a saját, bizonyítékkal alátámasztott álláspontjukat és a vizsgált adófizetőnek a véleményét is.

FŰTÉSI TÁMOGATÁS

Gavriă Ghilea prefektus a fűtési támogatások odaitélésében bekövetkezett változásokról is beszélt, arra figyelmeztetve, hogy a szubvenciót nem szüntette meg teljesen a kormány, csupán a valóban erre rászorultakon kiván segíteni, ráadásul a helyi önkormányzatokra van bízva, hogy mennyivel járulnak hozzá ezen támogatáshoz. Mihai Capră bel- és közigazgatásügyi államtitkár annak a több hónapon keresztül zajló folyamatnak a részleteit ismertette, melynek célja a közigazgatási törvény módosítása annak érdekében, hogy kiküszöböljék a jelenlegi ellentmondásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!