ERDON Helyi hírek

2011.07.06. 12:38

Újraszámolt nyugdíjak

Az 59/2011 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében hivatalból újraszámolják a 119/2010 számú törvény hatálya alá eső nyugdíjakat.

Az 59/2011 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében hivatalból újraszámolják a 119/2010 számú törvény hatálya alá eső nyugdíjakat.

Egészen pontosan a 119-es törvény 1.cikkeléynek c)-h pontjaiban foglalt nyugdíjakról van szó, vagyis a bíróságoknál és ügyészségeknél dolgozó kisegítő és szakszemélyzet, a diplomáciai és konzultási testület, a parlamenti képviselők, a civil légügyi szolgálat profi pilótáinak, valamint a számvevőszék munkatársainak nyugdíjairól. Ezeket a nyugdíjakat a kormányrendelet hatályba lépésétől számított harminc napon belül újraszámolják, és a kiszámítás utáni hónaptól már az új nyugdíjösszeget kapja meg a jogosult. A nyugdíjakat a hivatal a jogosult kérésére is kiszámítja, amennyiben ő a kérelmet a kormányrendelet hatályba lépése utáni húsz napon belül, azaz július 20-ig benyújtja a nyugdíjhivatalhoz. Leontin Tirle, a megyei nyugdíjpénztár ügyvezető elnöke elmondta, hogy Bihar megyében az 52 számú sürgősségi kormányrendelet alapján 72 nyugdíjat számolnak újra, akik közül tízen szenátorok vagy képviselők, hatan a számvevőszék munkatársai voltak, négyen pilótaként dolgoztak, míg 52 személy a bíróságok és ügyészségek kisegítő vagy szakszemélyzete volt. Újságírói kérdésre válaszolva Leontin Tirle elmondta, hogy az új jogszabályi keret is lehetővé teszi az előnyugdíjazást, a nőknél legkorábban 55, a férfiaknál 60 éves korban, de azok a nők, akik 38, illetve azok a férfiak, akik 43 éven át befizetői voltak a rendszernek, előnyugdíjba mehetnek anélkül, hogy emiatt kisebb nyugdíjat kapnának. 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!