ERDON Helyi hírek

2011.07.10. 14:19

Az érettségi „pokol vagy mennybemenetel”?

A 2011-es érettségi országos viszonylatban erőteljes reakciót váltott ki. Számtalan egymásnak is ellentmondó véleményt fogalmaztak meg. Ezek közül az egyik a Vasile Dâncu IRES közvélemény kutatóintézet által ismertetett álláspont, melyben felvetik a gyenge érettségi eredményekkel kapcsolatos felelősség kérdését.

A 2011-es érettségi országos viszonylatban erőteljes reakciót váltott ki. Számtalan egymásnak is ellentmondó véleményt fogalmaztak meg. Ezek közül az egyik a Vasile Dâncu IRES közvélemény kutatóintézet által ismertetett álláspont, melyben felvetik a gyenge érettségi eredményekkel kapcsolatos felelősség kérdését.

A különböző politikai pártok szimpatizánsai különböző képpen értelmezték az eredményeket. Mint például a PDL támogatók hajlamosak voltak arra, hogy katasztrofális eredményeket a diákoknak és a tanároknak tulajdonítsák.

Ezzel ellentétben a Szociálliberális Szövetség hívei a nevelési és a kormányzási rendszerben keresték a hibát.

A Román Értékelési és Stratégiai Intézet (IRES) 2011. július 5-én felmérést végzett a 2011. június- július érettségi eredményekkel kapcsolatban. A megkérdezettek száma 1295, 18 év feletti személy. A hiba lehetőség +- 2,7. A CATI (Computer Assisted Telephone Interview) adatgyűjtési módszert alkalmazták.

A megkérdezettek az érettségi sikertelenséget a következő tényezőkben látták: nevelési rendszer, a tanárok, a szülők, az iskolai vezetési módszer és a diákok.

Az intézmény azt is megvizsgálta, hogy a közvélemény hogyan viszonyul az iskolához. Hogyan viszonyul a lakosság Románia nevelési rendszeréhez, milyen tényezőkkel indokolja a lakosság a gyenge érettségi eredményeket? Mi a véleménye a lehetséges csalásokkal kapcsolatban?

A válaszokból kiderült, a közvélemény szerint az eredmények a jelenlegi valóságot tükrözik, valamint jelzik a tanulók felhalmozott tudását.

A megkérdezettek 70 százaléka szerint ebben az évben a csalás lehetősége kisebb volt, illetve nagyon kicsi volt. A megkérdezettek 38 százaléka szerint az Oktatásügyi Miniszternek le kellene mondania. 28% nem ért egyet ezzel a megfogalmazással.

A megkérdezettek több mint 70%-a elégedett a térfigyelő kamerák használatával. 21% ellenben negatívan ítéli meg ezek használatát. 70% szerint a videó kamarák használata befolyásolta a gyenge eredményeket. 48%-ának megfogalmazásában a kamerák használata a puskázást gátolta meg. 35% szerint a kamrák megijesztették a diákokat.

A megkérdezettek egyharmada szerint az évi gyenge eredmény elbátortalanítja a diákokat a jövőbeli érettségi sikerességével kapcsolatban. A kérdezettek 3%-a szerint a Megyei Tanfelügyelőséget kellene elmarasztalni azokban a megyékben, ahol gyenge eredményeket értek el. 49%-a ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg. A megkérdezettek 24%-a szerint azokat a líceumokat, ahol az eredmények gyengék voltak, és senki nem ment át, meg kellene szüntetni. 50% szerint azokat a tanárokat, kiknek diákjai eredményesek voltak, ki kellene tüntetni.

A megkérdezettek 92%-a szerint a szülőknek nagyobb figyelmet kellene szentelniük a gyermekeik oktatására.

A fentiek egy intézmény nyilvánossággal közölt adatai, amelyek tükrözik a kérdésekre adott válaszok százalék számait. De a válaszok nagyban függnek a kérdés technikai feltevésének módjától.

Nekünk nincs módunkban, a kapott összefoglaló alapján, nyilatkozni. A leírtak az IRES közleményére alapoznak.

De hangsúlyozzuk, ez egy intézményi közvélemény felmérésének eredménye, a feltüntetett hiba lehetőségekkel együtt. A jelenség ennél sokkal bonyolultabb.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!