ERDON Helyi hírek

2011.05.05. 14:55

„Történelmi” aszfaltozás Hargita megyében

<p>Hargita megye - Újabb előrelépés várható Székelyföld fejlesztésében: eddig soha nem látott mértékben, összesen 97,363 km megyei utat újítanak fel Hargita megyében a kormány Országos Infrastruktúra-fejlesztési Programja révén. Mindez serkentheti a megye gazdasági vérkeringését, és fellendítheti a turizmust.</p>

Jó hír elsősorban Hargita megye lakosságának, de az ide látogatóknak is, hogy hamarosan 97,363 km megyei út újul meg a kormány Országos Infrastruktúra-fejlesztési Programja (PNDI) révén. A Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium május 4-én közölte a programba foglalt utak listáját, köztük számos Hargita megyeit. Ennek értelmében idén 12 megyei úton végeznek nagyszabású aszfaltozási munkálatokat. A Hargita Megye Tanácsa többszöri igénylése nyomán elkészült finanszírozási lista elfogadásában nagy szerepe volt az RMDSZ kormányzati csapatának, valamint parlamenti képviseletének, amelyek elérték, hogy Hargita megyébe jelentős összegeket csoportosítsanak.

– Egyszerre ekkora beruházás még nem történt a megyei utakon, ami jelentősen megkönnyíti az itt lakók életét, és ennek nyomán a térségbe látogatók is szívesebben visszatérnek – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hangsúlyozva, hogy a megyei tanács számos alkalommal lobbizott e cél érdekében, és mint bebizonyosodott, nem hiába. – A megyei tanácsnál nagy csapat dolgozott rengeteget az ügyön, hogy a terveink megvalósuljanak, ezt rendszeresen ismertettük a minisztériummal, ugyanakkor ne feledjük, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása nélkül nem szerepelt volna ilyen sok Hargita megyei út a most jóváhagyott listán.

A megyei tanács mindig is nagy figyelmet fordított az infrastruktúrára, hiszen ez az egyik olyan kérdés, amely a leginkább foglalkoztatja a lakosságot. Az útfelújítás a vidék idegenforgalma szempontjából is rendkívül fontos, elengedhetetlen Hargita megye Turisztikai Fejlesztési Stratégiájának megvalósításához. Ráadásul a befektetők idevonzásának is egyik feltétele a korszerű úthálózat. Összességében tehát a térség lakóinak életkörülményei javulhatnak a modern utak révén, amelyek serkentik a gazdasági vérkeringést, egyszóval élhetőbb lesz Székelyföld, vázolta a leendő beruházás várható hatásait Borboly Csaba, emlékeztetve arra, hogy a 2008-as kampányban azt ígérte, négyéves mandátuma végéig az aszfaltozott megyei utak hossza eléri az 500 kilométert. Ezt a vállalását jócskán meghaladja, hiszen az utóbbi három évben végzett felújítások nyomán ma már közel 450 kilométernél tartanak, most pedig további száz kilométer aszfaltozása vált lehetővé.

A szóban forgó 12 megyei út egy részének felújítására a megyei tanács korábban már pénzt különített el idei költségvetéséből, amelyek most újabb infrastrukturális fejlesztésekre csoportosíthatók át. A felújítás most már csak a fejlesztési minisztériumon múlik, ugyanis a tárca bonyolítja le a közbeszerzést, amelyen, a tanácselnök reményei szerint, Hargita megyei cégek is nagy számban pályáznak majd. Borboly Csaba szerint a 134A, 153C, 174A és 123 jelzésű utakon végzett munkálatokkal három megyehatár felé lesz könnyebb a közlekedés, tehát összekötik Székelyföld különböző megyékben lévő kistérségeit, továbbá a 131-es úton, a Kénos-tetőn 5 km-t aszfaltoznak, amely nagyon nehéz szakasz. Az utóbbi esetében a megyei tanács önerőből csak ideiglenes javításokat tudott volna végezni.

A jóváhagyott lista szerint aszfaltozni fognak Etéd és Kőrispatak felé (DJ 136A – ezzel is megkönnyítjük a helyiek Maros megye felé közlekedését), DN13A–Székelypálfalva (136B), Székelyderzs – Maros megye határa (DJ 133), Kénos-tető (DJ 131) térségében, DN15–Székpatak (DJ 174A), Remete és Várhegy (153D), illetve Remete és Maros megye határa között (153C), a DN13C jelzésű országúttól Maros megye határa felé, Székelyszenterzsébetig (DJ 134), továbbá a Kissolymos–Székelyszenterzsébet (DJ 134A), Cengellér-tető–Tölgyes (DJ 127), DN12–Orotva (DJ 128), Csíkszentmárton–Csinód (DJ 123) szakaszokon. A konkrét szakaszokat feltüntettük a mellékelt táblázatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!