ERDON Helyi hírek

2010.10.25. 14:49

Európai fiatalok tanácskoztak Váradon

<p>Nagyvárad - Pénteken a Bihar megyei Prefektúra dísztermében ülésezett az Európai Ifjúsági Parlament (EYP) kelet-európai szemináriumának hetven résztvevője. Az Európai Ifjúsági Paktum volt a fő téma.</p>

Az Európai Ifjúsági Parlamentet (EYP) 1987-ben alapították annak érdekében, hogy elérje a 16-21 év közötti európai fiatalokat, és ösztönözze őket véleményük elmondására, illetve arra, hogy legyen beleszólásuk a kontinens jövőjének alakításába. A testület fórumain a fiatalok következmények és szerepjátszás nélkül kifejthetik saját álláspontjukat. Az EYP minden évben több nemzetközi ülésszakot szervez, a gyűlések alapgondolata, hogy a delegációk többnemzetiségű bizottságokat alkotva külön témákat kapnak. Csapatot kell építeniük, azaz a küldöttek testületi munkákban vesznek részt, és megoldást keresnek a témájukra, amit majd a nagyközönség előtt előadnak. Egyébként az Európai Ifjúsági Parlament 34 európai országban van jelen- tehát nem csupán az EU-tagállamokban- és több mint 30 ezer tagot számlál. Romániában 900 fiatal tagja az EYP-nek, akik közül Crina Nicolaescu elnöknővel az élen 70-en vett részt a Nagyváradon és környékén zajló ülésszakon.
 
Ifjúsági Paktum
 
A Bihar megyei Prefektúra dísztermében zajlott pénteki tanácskozás témája az Európai Ifjúsági Paktum volt, mely dokumentumot az Európai Tanács 2005 márciusában fogadott el azzal a céllal, hogy javítsa és segítse az európai fiatalok oktatását, képzését, mobilitását, szakmai és társadalmi beilleszkedését. A konferencián Rodica Voichiţă (Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség), Sorin Buhaş (Ifjúsági Igazgatóság), Cristian Monenci (Bíróság) és Ioana Popa (Polgármesteri Hivatal) ismertették az általuk képviselt intézmény tevékenységét. A tájékoztatás román nyelven szólt, így a külföldi diákok nem sokat értettek belőle, azonban később összefoglalták számukra az elhangzottakat. A rendezvény egy állásbörze szimulálásával zárult.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!