ERDON Helyi hírek

2010.10.03. 16:50

Az örökbe fogadó családok piknikje

<p>Romániában egyedülálló esemény részesei lehettek mindazok, akik szombaton a hadadi Dégenfeld központba látogattak, ahol az örökbe fogadó családok találkozójára került sor.</p>

A Dégenfeld központ vezetőségének kezdeményezését felkarolta a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság, így szombaton húsz olyan család találkozott és tölthetett együtt egy napot a kellemes környezetben, akik örökbe fogadtak gyermekeket 1998. után, tudtuk meg a szervezőktől. Az egész napos rendezvényen a gyerekek közösen játszottak, rajzversenyen mérkőzhettek, míg a felnőttek különböző értekezleteken, előadásokon és igény szerint csoportos vagy egyéni terápiás foglalkozásokon vehettek részt.

A szervezők büszkék arra, hogy az országban az első olyan kezdeményezést mondhatják magukénak, amellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az adoptáció nem egy olyan tett, amit titkolni vagy szégyellni kellene. Éppen ellenkezőleg, egy olyan nemes elhatározás, ami a hányatott sorsú gyermekek javát szolgálja. A szervezők hangsúlyozták: az adoptációról azért is fontos beszélni, mert ez az egyik alternatívája annak, hogy az állami intézetbe került gyermekek kikerülhessenek onnan egy jobb élet, egy biztatóbb felnőttkor ígéretével.
Nehézkes ügyintézés
Mariana Dragos, a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság aligazgatója elmondta, hogy a mostani az első piknik, melyet az örökbe fogadott gyermekek családjainak szerveznek megyénkben, de reményeik szerint nem az utolsó, hiszen szeretnék minden évben megszervezni ezt a találkozási lehetőséget. Amíg a szülők dr. Ana Muntean pszichológus, a temesvári egyetem professzora által az örökbefogadás témakörében tartott előadásán vehettek részt, addig a gyerekek rajz-, ének- vagy táncversenyen szerepelhettek, az igazgatóság munkatársainak felügyeletével. Olyan gyermekek is voltak, aki az Aranykapu Kulturális Egyesület tagjainak irányításával csuhéból készítettek különböző tárgyakat. A közös ebéd elfogyasztása után szabad foglalkozás következett, mely alatt a Filharmónia művészei, illetve Cserey Csaba és Pintea Cristian dobelőadását is meghallgatatták.
A gyermekek nagyon élvezték a szabadban eltöltött időt, közösen játszottak az udvaron. A játékot két bohóc és színes lufik tettek még élvezetesebbé. Közben a szülők megbeszélhették az örökbefogadással járó gondokat és a mindennapi élet során felmerülő problémákat, akadályokat.
Mariana Dragostól azt is megtudhattuk, hogy Szatmár megyében évente 15 gyermeket fogadnak örökbe, mely számadatot a nehézkes adminisztrációs folyamattal lehet magyarázni. A 2004-ben elfogadott örökbefogadási törvény a gyermekek igényeit helyezi előtérbe, és mindent ennek rendel alá. Megyénkben az igazgatóság 447 gyermeket gondoz, melyek közül mindössze 36 esetében van folyamatban az örökbefogadási tárgyalás, míg más 14 gyermek esetében még csak épp megkezdték ezt az egyáltalán nem egyszerű folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!