ERDON Helyi hírek

2010.08.12. 13:53

Növekszik a válások száma

<p>Romániában júniusban két házasságkötésre egy válás jutott. Székely Zsuzsanna, 30 éves tapasztalattal rendelkező nagykárolyi ügyvédnő fejtette ki gondolatait a válásokat kiváltó tényezőkről.</p>

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a júniusi hónapban Romániában a válások száma fele volt a házasságkötések számának, összesen 6 033 házasság köttetett, 5169-el kevesebb, mint 2009 júniusában. Szatmár megyében is magas volt a válások száma, az év első felében 337 esetben mondták ki a válást, és 818 alkalommal kötöttek házasságot. Az előző év azonos időszakában 281 válás történt. Székely Zsuzsanna nagykárolyi ügyvédnő harminc éve foglalkozik család-és tulajdonjogi ügyekkel, válóperekkel, a polgárjogi és polgári perrendtartás mestere. Megosztotta velünk tapasztalatait arra vonatkozóan, hogy mi is lehet az oka a válások magas számának. „Ennek elsősorban erkölcsi, tudati okai vannak, a média, a propaganda azt sugallja, hogy a házasság elavult intézmény, ennélfogva nálunk is terjedőben van a Nyugat-Európában már megszokott élettársi viszony”, fejtette ki az ügyvédnő. „A házastársak nincsenek annyira egymásra utalva anyagilag, mint régebben, így könnyebben felbontják a házasságot. A megszokott női szerepeket háttérbe szorítja a túlzott női emancipáció, a karrierépítés vágya. Sok lány nem tanulja meg, hogyan kell nőiesen viselkedni, pedig a régi leányiskolákban a női magatartást is tanították. Szerintem az évszázadok óta működő, már bevált szokások nyújtják a legnagyobb biztonságot, veszélyes dolog felborítani őket. Sokan gondolják úgy, hogy a mostani energiaválságban, amikor megnőtt a munkanélküliségi ráta, ésszerűbb lenne, hogy a házaspár csak egyik tagja –elsősorban a férfi–dolgozzon, a nő pedig otthon nevelje a gyerekeket, vezesse a háztartást, így a személyes fizikai energiájával helyettesíthet nagyon sok szolgáltatást, ezzel pénzt, energiát spórolhat,” vázolta az ügyvédnő.
 
Túlhajszoltság
„A házasság a gyermekvállalásban teljesedik ki igazán”, folytatta Székely Zsuzsanna. „A gyermek számára most is a klasszikus családmodell jelenti a legnagyobb biztonságot, nyugodt környezetre van szüksége, ahol biztonságban érzi magát. A válásoknak a túlhajszoltság, a fáradtság is az oka, a boldogtalanság pedig állandó keresgélésre készteti az egyént. A túlhajszolt életvitel a gyermekeket is megterheli, már kétévesen rohannak velük, viszik a bölcsődébe, a fáradtság gyermekeknél hiperaktivitást válthat ki, meg kell hogy védje magát idejekorán, később traumatizált felnőtté válhat. Sajnos a felmérések azt mutatják, hogy az elvált szülők gyermekei gyakrabban válnak. Egészségesebb, ha a gyermek egy kisebb, nyugodt közösségben fejlődik, igaz ugyan, hogy ezt vidéken könnyebb megvalósítani, mint a nagyvárosokban. Manapság azért is szánják rá magukat könnyebben házastársak a válásra, mert gyorsabb iramú lett a procedúra, könnyebb és olcsóbb is mint régen, akár egy hónap alatt is lezajlik a bontóper. Bonyolódik a helyzet, ha a gyermekek elhelyezéséről kell dönteni, vagy vagyonelosztásra van szükség, az esettől függően el is húzódhat a válás”, fejtette ki Székely Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!