ERDON Helyi hírek

2010.07.27. 08:15

Zöld jelzést kapott a győrteleki sertésfarm

<p>Szatmár megye - Hadad község önkormányzatának legutóbbi ülésén – heves viták után – a tanácsosok többsége támogatta a győrteleki sertésfarm megalakítását.</p>

Hadad községben az elmúlt hetekben heves viták tárgyát képezte egy Győrteleken létrehozandó sertésfarm megalakítása. Amint arról már az erdonon is beszámoltunk, a győrtelekiek egyöntetűen támogatták az ügyet, a leleiek viszont kezdettől ellenezték, hogy sertéshízlalda működhessen falujuk közelében. A község tanácsának néhány nappal ezelőtt megtartott ülésén titkos szavazással, 7-4 arányban végül a többség úgy döntött, hogy támogatja a győrteleki beruházást.
 
Felháborodott leleiek
 
Lele falu népének képviseletében Nagy Sándor esperes, lelei református lelkipásztor nyilatkozott. Nagy Sándor szerint a leleiek tudatában vannak annak, hogy a beruházó a sertésfarm létrehozásához szükséges minden környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, valamint azzal is, hogy ez a sertésfarm a polgármesteri hivatal számára jövedelmező lesz majd, ám ez a falu népét egyáltalán nem nyugtatja meg, illetve nem vígasztalja, mert annak zavaró hatása pénzben nem megfizethető. „A leleieknek keserű tapasztalatai vannak arról, hogy mit jelent számukra egy közelükben működő sertésfarm” - fejtette ki a leleiek lelkésze, majd rávilágított a 7 kilométerrel arrább fekvő szilágycsehi sertésfarm példájára, ahonnan szinte állandóan áramlik a fojtogató bűz. Nagy Sándor hangsúlyozta, hogyha onnan rendszeresen bűzlik a sertésszag, akkor Győrtelekre még inkább igaz ez, hiszen a most létrehozandó sertésfarm alig 2 kilométerre van Lelétől. A lelkész azt is sérelmezte, hogy az önkormányzat tanácsosai – végleges döntésük meghozatala előtt – nem vették figyelembe a közel 300 Lelén lakó ember aláírásgyűjtő akcióját, akik határozottan kinyílvánították tiltakozásukat a győrteleki sertésfarm ügyében. „Fájlaljuk, hogy egyedül maradtunk ebben a küzdelemben” - fakadt ki az esperes, aki méltánytalannak tartja az önkormányzati döntést a leleiekkel szemben.
 
A polgármester válasza
 
Telefonos megkeresésünkre Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere úgy reagált, hogy igenis figyelembe vették a leleiek tiltakozó aláírásait, de a tolerancia úgy diktálta, hogy hasonlóan járjanak el a győrtelekieknek a sertésfarmot határozottan támogató aláírásaival szemben is. „A győrtelekiek három tanácsosa nyíltan kijelentette, hogy ők nem szólnak bele, ha a községhez tartozó más faluban szeretnének valamit az emberek, viszont ezt ők fordítva is elvárják” - fogalmazott Balogh Ferenc polgármester. Az elöljáró ugyanakkor rámutatott arra is, hogy amióta a szilágycsehi sertésfarm működik, azóta a szilágysági település rohamosan fejlődni kezdett, új gabonaraktárakat kezdtek el építeni, új vágóhíd létrehozását tervezik és nincs tudomása arról, hogy a kellemetlen szag miatt Szilágycseh településről bárki is elköltözött volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!