ERDON Helyi hírek

2010.07.05. 13:52

Hivatalossá váló hálapénz

<p>A nagyváradi önkormányzat hivatalossá kívánja tenni a hálapénzt, illetve vizitdíj bevezetését is tervezi a járóbeteg rendelőkben elvégzendő konzultációk esetében.</p>

A kórházak önkormányzati hatáskörbe utalásával jelentősen megnőtt a polgármesteri hivatalok szerepe az egészségügyi intézmények irányítása tekintetében. A nagyváradi városvezetés máris kidolgozta saját egészségügyi stratégiáját, melynek egyik eleme az, hogy valamilyen formában hivatalossá tegyék a hálapénz-fizetést. Az Ilie Bolojan polgármester és Gheorghe Carp alpolgármester által ismertetett helyezetelemzés és stratégia szerint az alacsony orvosi fizetések miatt az orvostársadalomban nagyon elterjedtté vált a hálapénz jelensége. Egyes szakterületeken, - a sebészetet és a nőgyógyászatot említették példaként a városvezetők - a hálapénznek valóságos piaca alakult ki, amelyben a páciensek egymásnak adják át az információt arról, hogy a kezelésért mekkora összegeket kell fizetni az egészségügyi személyzetnek. Ez az állapot bizonyos esetekben odáig fajul, hogy az egészségügyi személyzet a hálapénz kifizetésétől teszi függővé azt, hogy ellátja-e a beteget vagy sem. Ezen jelenségek visszaszorítása érdekében, és azért, hogy az orvosokat is ösztönözze anyagilag, az önkormányzat tervbe vette a vizitdíj bevezetését a város hatáskörébe tartozó kórházak járóbeteg rendelőiben. A hálapénz intézményét is hivatalossá kívánják tenni olyanformán, hogy a páciens külön díjat kell majd fizessen azért, ha egy adott orvossal, egy adott időpontban kívánja elvégeztetni a műtéti beavatkozást. Ilyen esetekben a kifizetett díj egy része a kezelőorvost és az egészségügyi személyzetet, másik része pedig a kórházat illetné meg. Ilie Bolojan polgármester szerint ez az intézkedés ösztönözné a szorgalmas és a szakmailag felkészült orvosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!