ERDON Helyi hírek

2010.05.14. 15:46

Megkezdődtek a Múzeumi Napok

<p>Nagyvárad - Idén tizennegyedik alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Körösvidéki Múzeum Napjait. Pénteken került sor a hivatalos megnyitóra.</p>

A tizennegyedik alkalommal megszervezett Múzeumi Napok megnyitója alkalomból elsősorban a Körösvidéki Múzeumi Komplexum munkatársai és pár tucat érdeklődő gyűlt össze az Aurel Lazar Emlékmúzeum nemrég átadott kiállítótermében. Aurel Chiriac igazgató köszöntötte a megjelenteket, közöttük a Petru Filip szenátort. Elmondta: az idei rendezvénysorozat világszerte a Múzeumok a társadalmi harmóniáért címet viseli. Társadalom alatt elsősorban Bihar megyei lakosság közösségére gondoltak, ennek jegyében szervezték a rendezvényeket is. Chiriac köszönetet mondott az intézet mindazon munkatársainak, akik kivették a részüket a szervezésből, továbbá meghívta a résztvevőket az eseménysorozat további napjaira is, kiemelve a programból a szombati Múzeumok Éjszakáját, melynek keretében a művészeti szekció igazi kincseit tekinthetik meg a látogatók.

Konferencia

A megnyitó után megkezdődhetett a tudományos ülésszak, mely a 18-20. századi Nagyvárad etnikai és kulturális sokszínűsége címet kapta. Idén a macedorománok Bihar megyei, illetve Közép-Európai kulturális, politikai, kereskedelmi, gazdasági, vallási hagyományainak bemutatására fektették a hangsúlyt. A témában előadást tartott Aurel Chiriac, Florian Dudas, Mihai Drecin, Ileana Pacurar, Gabriela Ananie, valamint Sorin Sipos. Az esemény különleges meghívottja volt Nicolae Cusa, a Román Írószövetség tagja Konstancáról.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!