ERDON Helyi hírek

2010.05.28. 17:24

A legszebb magyar tündérmese

<p>Szatmár megye - A felnőttek gyermek lelkéhez szóló mesejáték a valódi szerelem megtalálásáról szól.</p>

Pénteken mutták be Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom mesejátékát, melyet  Keresztes Attila, az Északi Színház művészeti igazgatója vitt színre. A mesejáték főszereplői egy rútnak mondott kobold, Leánder (Nagy Antal) és egy apátlannak hitt tizenhat éves királylány, Lenszirom (Vencz Stella). A hosszú ideje palotán kívül bóklászó II. Bölömbér Kerál (István István) akaratán kívül Leándernek ígéri örököse kezét, és az egymásnak rendelt fiatalok önmagukat (és másokat) legyőzve végül el is jutnak e beteljesülésig. Gonoszságát pukkedli-oktatással álcázó Negéd Tündér (Némethy Zsuzsa), a szemek világát elvevő Vaknadály (Nagy Csongor), a királylánynak jövendőbeliként ígért harcias darázsherceg, Mar-Szúr (Rappert Gábor), a II. Bölömbér Kerálné, a király divatosan hóbortos felesége (Lőrincz Ágnes) élő akadályként gördülnek a szerelmesek lába elé. A nezhézségeket leküzdő szerelmespárt hűen követi és támogatja a nevét sokáig titkoló Bogyó (Galló Ernő) és Csibecsőr (Varga Andrea), akik végül szintén egymásra találnak. A történet szerelmes mese, de arról is szól, hogy nem jó, ha a belső szépséggel szemben a túlbecsüljük a külsőségeket. Leánder és Lenszirom egymástól függetlenül küzdenek saját magukkal és érzéseikkel. Nagy lelki és fizikai utat tesznek meg mindketten. A gyönyörű Lenszirom megtanul a szívével látni, s így kiszabadul a felületes látszatok és alaptalan félelmek rabságából.

Az évad utolsó bemutatója

Keresztes Attila, a mesejáték rendezője elmondta, az évad legfontosabb bemutatója volt ez számára, és örömmel tölti el, hogy a gyerekek együtt éltek a darabbal, és akik a bemutatóról távoztak azt mondták, újból meg szeretnék nézni a tündérmesét. Keresztes elmondta, a színészek jó munkát végeztek, a zene, a díszlet és a jelmezek szépre sikeredtek. A mesejáték mindenkinek szól, a gyermeklelkű felnőtteknek és a tiszta lelkű gyermekeknek, hisz benne van minden, ami egy színpadi előadáshoz szükséges. A rendező szerint szükség van a mesejátékokra, hiszen ezáltal érthetik meg a felnövekvő generáció tagjai a felnőtteknek szóló előadásokat. Megköszönte Galló Ernő kolozsvári vendégszínész munkáját, akivel már tíz éve együtt dolgozik, és örül, hogy most végre Szatmáron is játszik. Stier Péter gazdasági igazgató elmondta, az idei esztendőben olyan repertoárt állítottak össze az ifjúsági bérleteseknek, hogy a siker nem maradhat el, és a következő évadban egy újabb ifjúsági bérletet fognak indítani. Az idei évadban hétszer kerül bemutatásra a mesejáték, de a következő évadban újból műsorra tűzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!