ERDON Helyi hírek

2010.04.14. 07:17

Vitatják a parkolókon kívüli bilincselés jogosságát

<p>Csíkszereda - Városi legendának nevezte Szőcs Csaba, a csíkszeredai City Parking ügyvezető igazgatója azokat a szárnyra kapott híreszteléseket, mely szerint a parkolást felügyelő cég a város területén csak az általa kibérelt parkírozókban büntethet, máshol nem.</p>

A közterület használatának szabályozásáról több tanácsi határozat is rendelkezik, de a különböző értelmezések miatt a közelmúltban többen pert indítottak a parkolási cég ellen. 

Szőcs rosszindulatú pletykának tartja azt is, hogy a fentebb említett okokért néhányan pert nyertek a vállalkozással szemben, és a bíróság megtiltotta volna a parkolókon kívüli bilincselést és büntetést. Az igazgató hangsúlyozta: a cég ezidáig nem kapott idézést és ilyen perről nincs tudomása, a városi parkolással kapcsolatban pedig több tanácsi határozat is született, melyekben részletesen fel vannak sorolva azok a helyek, ahol nem szabad parkolni és a City Parking hatáskörébe tartozik. A tiltott zónákat táblákkal jelölték, de tilos a zöldövezetekben és a forgalmat akadályozó helyeken is várakozni a gépjárművel.

Csíkszereda alpolgármestere, Szőke Domokos az ügy kapcsán kifejtette: három tanácsi határozat a 2008/195-ös, a 2009/21-es és a 2009/125-ös számú szabályozza a városi parkolást – a bilincselést és elvontatást, a fizetéses parkolók használatát, valamint a szolgáltatás kiírását magánvállalkozásnak. A közterület használatának szabályozásáról a helyi autonómia jegyében döntöttek, a rendőrséggel való egyeztetések során és jelenleg is folynak konzultációk a helyi rendfenntartókkal, akiknek nem volt meg a kellő kapacitásuk a parkolási rendszer megfelelő kiépítéséhez.

„Természetesen gondok adódnak, ugyanis csak néhány hónapja indult be a rendszer, amit a visszajelzések alapján folyamatosan javítanak, mert a jobbításokra szükség van” – fogalmazott az elöljáró. Elmondta: jó döntés volt a jelenlegi parkolási rendszer kialakítása, mivel drasztikusan csökkent a tilosban parkolók száma és a rend is kezd meghonosodni a városban. Természetesen a korrekciókra folyamatosan sort kerítenek a továbbiakban is, de az emberek jobban kéne arra figyeljenek, hogy a megfelelő helyen parkoljanak és akkor nincs gondjuk – tanácsolta Szőke.

A csíkszeredai bíróságon érdeklődve Csiszér Csongor főjegyző elmondta: pillanatnyilag nyolc ügy van a bíróságon a City Parkinggal szemben, a kereseteket március-április folyamán nyújtották be az elégedetlenkedő polgárok különböző általuk sérelmezett parkolásos esetekkel kapcsolatban, de ezidáig egyikben sem született végleges döntés.

Lapunk tudomására jutott egy konkrét eset: a felperes elmondta, azért adott be keresetet a bíróságra, mert vitatja a City Parking azon jogát, miszerint a parkolást adminisztráló cég a parkolókon kívül is megállapíthatja a szabálysértést. A bíróság ebben az esetben sem hozott még döntést.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!