ERDON Helyi hírek

2010.03.29. 18:01

Munkahelyi ártalmakról, majd a minimálbérről tanácskoztak

<p>Szatmár megye — A szociális párbeszéd bizottsága március 29–én megtartott ülésén a munkahelyi biztonsági előírások betartásának és betartatásának szükségességéről, majd a minimálbérek kifizetéséről tanácskoztak az illetékesek.</p>

A Szatmár Megyei Prefektúrán március 29–én délelőtt ülésezett a szociális párbeszéd bizottsága, Radu Giurcă kormánybiztos vezetésével, a találkozó témája a munkahelyen alkalmazott biztonsági előírások betartásának és betartatásának szükségessége volt. A megbeszélésen Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársa, a munkaegészségügyi és foglalkoztatásbiztonsági részleg vezetője Pop Sabin elmondta, a hivatal felügyelői munkaidejük jelentős részét terepen töltik, az íróasztal mellett zajló ténykedésük munkaidejük 0,1%–át teszi ki. Amint a részlegvezető megfogalmazta a hivatal munkatársai ellenörzéseik alkalmával rendkívűl fontosnak tartják a feketemunka kiszűrését, s visszaszorítását, ami a legnagyobb mértékben az építőiparban, a szolgáltató iparban, a kereskedelemben és a textiliparban tapasztalható. Legutóbbi terepútjaik alkalmával többek között az műanyag termékeket előállító cégekre, aszfaltöntéssel vagy a betonelemek gyártására szakosodott cégek kerültek a látószögükbe. Az ilyen helyeken olyan munkahelyi ártalmaknakra kell számítani, s védekezni ellenük mint a termelés folyamán keletkező por, füst, zaj, különböző mérgező gázok.

És újra a tanügyről

A prefektúra által életre hívott szociális párbeszéd bizottságában a szakszervezetek is képviseltetik magukat. Ioan Drăgan, az Országos Tanügyi Szakszervezet (FEN) Szatmár megyei elnöke arra hívta fel a prefektus figyelmét, hogy tudomása szerint a tanintézményekben dolgozó kisegítő személyzetének nem tudják biztosítani a kötelező 705 lejnyi országos minimálbért. Ennek magyarázata az, hogy a takarítók fizetése úgy érte el a jelenlegi minimálbért, hogy a veszélyességi pótlékként ismert 50 lejnyi juttatást a havi bérhez csatolták, s a veszélyességi pótlék, egy március 22. keltezésű rendelet szerint megszünik. Radu Giurcă kormánybiztos éretetlenségének adott hangot, míg a Szatmár Megyei Főtanfelügyelő, Popa Mariana szerint nem lesz gond a kisegítő személyzet fizetésével.

Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!