ERDON Helyi hírek

2010.03.11. 14:34

Gazdag és sokrétű ünnepségek

<p>Bihar megye - Az idén szerte a megyében több mint ötven rendezvénnyel emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. A részletekről Szabó Ödön, az RMDSZ ügyvezető elnöke tájékoztatott.</p>

Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke az erdon.ro-nak elmondta: örül annak, hogy sikerült újból a történelmi egyházakkal közösen megszervezni a március 15-hez kapcsolódó ünnepségeket. Az idei évben annak is köszönhetően, hogy az ügyvezető elnökség felhívást intézett a körzeti szervezetekhez. Az elkövetkezendő három nap alatt így az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója előtt tisztelgő több mint ötven rendezvény fog lezajlani szerte a megyében.

"Úgy gondolom, hogy az idei az egyik legsokrétűbben, színesebben megszervezett március 15-e. Ez egyben azt is jelzi, hogy továbbra is sikerül megfelelő módon és körülmények közt ünnepelni. Arra kérek mindenkit Bihar megyében, illetve Nagyváradon: vegyen részt ezeken a rendezvényeken, mert jó azt tapasztalni, hogy kitudunk állni egymás mellett, együtt és szabadon tudjuk ünnepelni mindazt, amit valamikor tiltottak nekünk. Elég, ha csak visszaemlékezünk arra, hogy húsz évvel ezelőtt milyen körülmények közt kellett ezt megtegyük, hiszen sajnos ezután következtek a marosvásárhelyi tragikus események. Úgy vélem, nekünk harmóniában a többséggel, de ugyanakkor az értékeinkhez ragaszkodva és a hagyományainkat megőrizve kell a nemzeti ünnepeinket megülnünk", nyilatkozta a politikus.

Fáklyás menet

A nagyváradi ünnepségek a megszokott forgatókönyv szerint fognak zajlani, ahogyan ez történik immár több éve. Vasárnap koszorúzások lesznek Biharpüspökiben és Nagyvárad-Szőlősön, majd hétfő délben, illetve délután a várad-rogériuszi református templomnál és a Rulikowski-emlékműnél. A hagyományoknak megfelelően 16.30 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik (ezúttal az evangélikus templomban), majd Szacsvay Imre, illetve Petőfi Sándor szobránál folytatódnak a megemlékezések. Utóbbi helyszíneken jelen lesznek a kaplonyi fúvószenekar, a huszáregyesületek, a civil szervezetek és a tanintézetek tagjai, képviselői is, és természetesen a fáklyás menet sem marad el. A nap díszelőadással zárul a filharmónia Enescu-Bartók termében, Gajai Ágnes színművésznő lép fel a Hej, páva, hej páva! című műsorral. Ingyenes meghívókat a Bihar Megyei RMDSZ Sas-palotabeli székhelyén lehet igényelni.

 "Arra kérek mindenkit, hogy ne hagyja ki ezeket a rendezvényeket. Egyebek mellett azért is, hogy újból megmutassuk: húsz év elteltével is fontosak számunkra nemzeti ünnepeink, még mindig tudunk örülni annak, hogy valamikor az elődeink méltóan álltak helyt", közölte Szabó Ödön.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!