ERDON Helyi hírek

2010.03.24. 13:23

A szülők remélik, hogy kiderül az igazság

<p>Nagyvárad - Norbi osztálytársai, osztályfőnöke, diáktársai más iskolákból is eljöttek a tegnap délelőtti tüntetésre. „Nem akarunk meghalni a kórházban!”, „A mulasztás is bűn” - hirdették némán.</p>

Norbi életvídám fiatal volt, aki mindenkit jókedvre tudott deríteni - emlékezett vissza a fiú osztályfőnöknője. Kevéssel a tragédia előtt ő maga is beteg volt, s Norbi felhívta, tréfásan arra kérte, jöjjön már be dolgozni, mert „nehezen bírják nélküle”. Akkor még nem tudta, hogy ez volt az utolsó beszélgetése tanítványával… A fiú osztálytársait is nagyon megviselték a történtek, mondta az osztályfőnök, az iskola pszichológusa segített nekik feldolgozni a történteket. „Nehéz felfogni, hogy történhetett ilyesmi…” - mondta.

Zajlanak az ankétok

A tüntetésen olyan emberek is résztvettek, akik nem ismerték ugyan Norbit, de maguk is tapasztalták, hogy az orvosok hanyagul bánnak a betegekkel. Mille Erzsébet pédául egy tízgyermekes édesanya, akinek három fia szenvedett motorbalesetet,  s mindhárom mozgáskorlátozott maradt volna a hazai műtétek következtében, ha nemsikerül megműttetni őket Magyarországon. Norbi rokonai egy családi barátjukról is beszámoltak, aki nemrég úgy halt meg - szintén a kórházban - hogy több napig még csak meg sem vizsgálták.

A fiú szülei elmondták: csak utólag tudták meg, hogy fiuk veszélyben volt, és hogy azonnal meg kellett volna műteni a lábszárcsontját. „Elhallgatták tőlünk a valóságot” - vallják. Azt is elmondták: szombatról vasárnapra virradóra, amikor kórházba utalták, az ügyeletes orvos még csak meg sem nézte, s hétfő reggelig nem kapott semmilyen kezelést. Jelenleg még zajlik a rendőrség és az ügyészség ankétja az ügyben. A szülők bíznak benne, hogy felelősségre fogják vonni azokat, akik hibáztak, de ha nem, európai fórumok elé viszik az ügyet. Úgy vélik: az, hogy pár kórházi alkalmazott nem lehetett ügyeletes két hónapig, korántsem számít méltó büntetésnek ebben az ügyben.

Kiderül az igazság?

A szülők egyúttal petíciót adtak át Gavrilă Ghilea prefektusnak, aki elbeszélgetett velük. Jelen volt dr. Marius Pîrcioagă is, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője. Norbi édesanyja elmondta: nem érti, miért csak ő látta, hogy fia egyre rosszabbul van, hogy lehet, hogy az asszisztens nem figyelt fel arra, amikor szólt, hogy a fiú nincs magánál és furcsán lélegzik. „Én magam is felteszek magamank ilyen kérdéseket” - mondta Pîrcioagă, aki azt is hozzátette: húsz éve most történik először, hogy adminisztratív felelősségrevonás történik egy ilyen ügyben. Egyúttal mind a prefektus, mind a hatóság igazgatója biztosították a szülőket arról, hogy a bizonyítékok nem fognak eltűnni, és ki fog derülni az igazság…

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!