ERDON Helyi hírek

2010.03.24. 08:40

A nagykárolyi aki óvodát épített Afrikában

<p>Szatmár megye - A "fekete kontinens" így is emlegetik Afrikát, melynél talán kevés ellentmondásokkal gazdagon ellátott földrészt találunk. Papp Csilla Nagykárolyból indult, s végül Malawiban épített óvodát.</p>

Hét hónap, ennyi időt töltött Papp Csilla az afrikai Malawi Köztársaságban. Ezalatt az idő alatt látta a nyomorúság és a gyermeki öröm különböző megnyilvánulásait, hatszor kapott maláriát, s most mégis azt mondja, ha választhatna egy kontinenst, ahol élhetne, gondolkodás nélkül Afrikát választaná.

Nem kirándulási céllal, hanem óvodát építeni, a helyieket tanítani érkezett Malawiba. "Gyerekkori álmomat valósítottam meg azzal, hogy elmentem Afrikába. Önkéntes munkát végeztem, melyre Angliában szereztem képesítést. A "Humana People to People" nevet viselő alapítványnál töltött hónapok alatt arra is volt lehetőség, hogy kipróbáljuk magunkat olyan helyzetekben, melyekben az akár extrémnek is tűnő életbenmaradás a tét" - mondta.

Az alapítvány tulajdonképpen dániai egyetemisták kezdeményezésére jött létre, azzal a céllal, hogy szerte a világban a rászoruló országokat segítse, önkéntesek toborzásával. A jelentkező önkéntesek az angliai tartózkodás ideje alatt elméleti és gyakorlati feladatokat végeznek, közben pedig azon is dolgoznak, hogy összegyűjtsék az afrikai úthoz szükséges pénzt. Újság és szórólap terjesztés is szerepel a feladatok sorában, de önkéntesek toborzásával is lehet pénzt gyűjteni. Munkahetek és tanulóhetek váltják egymást az angliai tíz hónapos képzés ideje alatt, az elméleti és a gyakorlati próbatételek nagyon fontosak. Segítenek a boldogulásban Afrikában.

Afrika-Malawi

"Nem vagyok benne biztos, hogy meg kell változtatnunk az afrikaiakat. Pusztán alternatívát kell mutatnunk nekik, bizonyos helyzetekre, hogy elő tudják teremteni a megélhetéshez, a mindennapi betevőhöz szükséges összeget. Nagyon nagy a szegénység, nagyon sokan vannak, akiknek nincs mit enniük, de például itt egy újabb ellentmondás, hiszen mobiltelefonja szinte mindegyiknek van"- mondta Csilla.

Az Afrikába érkezést követően mindenkinek lehetősége van megfigyelni, milyen a gyakorlati munka, amire vállalkoztak. Papp Csilla az oktatást, az óvodák építését és a természetes gyógymódokban történő segítést tűzte ki célul. "Nem bonyolult dolgokra kell gondolni, mivel ami nekünk egyszerűnek, magától értetődőnek tűnik, az ott egyáltalán nem az. Vegyük például a mogyorót. Rengeteg mogyoró terem meg Malawiban, de a helybelieket meg kell tanítani arra, mire is használhatják, hogyan lehet ebből pénzt előteremteni"- tette hozzá.

"A szegénységet nem lehet önkéntes munkával eloszlatni. Nagyon sok munka és összefogás szükségeltetne. Mert bár érkeznek segélyszállítmányok, azok jórésze eltűnik, még mielőtt a rászorulókhoz kerülne. Nagy a bűnözés és a tévében látott betegségek sorra tizedelik az embereket. Azonban az biztos, hogy aki teheti és szeretné kipróbálni, annak el kell mennie segíteni. Tenni valamit, amiért leginkább az őszinte mosoly és a szeretet a fizetség. A helytállás nem könnyű, viszont nagyon sok kárpótlást kap érte az ember. Nagyon remélem, hogy még egyszer visszamehetek, ha nem is végleg, de azért egy hosszabb időre."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!