ERDON Helyi hírek

2008.11.20. 14:50

„A bankárok potyára szívják a levegőt”

<p>Nagyvárad - A bankároknak nincs mit keresniük a bioszférában - jelentette ki Nagyváradon dr. Lingvay József professzor, huszonöt találmány szellemi atyja.</p>

Szerdán este dr. Lingvay József kutatómérnök, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a kolozsvári Akadémiai Bizottság tagja tartott élvezetes, egyben tanulságos előadást a Várad-réti református templom gyülekezeti termében. A helyszín nem véletlen, ugyanis a professzor az előadásában felvázolt problémákra a Bibliából vett idézetekkel jelzett megoldási lehetőségeket. Előadását arra az alaptézisre építette, hogy nem véletlen az, hogy 2008-ban egymásra vetül a globális felmelegedés és a gazdasági világválság. Az emberiség téves úton halad, és ez a téves út a fogyasztói társadalom, amelyben az a cél, hogy kényelmünket biztosítsuk és olyan javakat is fogyasszunk, amelyekre nincs is szükségünk. Ezt csak intenzív ipari termeléssel lehet biztosítani, de a termelésben elengedhetetlen energia előállítási- és felhasználási technológiák alkalmazása nyomán rendkívül sok széndioxid kerül az atmoszférába. A széndioxid lekötésének egyetlen ismert módja a fotoszintézis, és mivel ember által előállított fotoszintézis nincs, ezért a globális felmelegedés és az üvegházhatás visszaszorításának egyetlen módja az erdőtelepítés. A nagymértékű széndioxidkibocsátás visszaszorítását takarékossággal lehetne elérni, de sajnos állandóan pazarlunk, mert a reklámok és a bankárok erre ösztönöznek - fejtegette a professzor.

A bankár a hibás

„A bankároknak nincs mit keresniük a bioszférában, mert csak széndioxidot termelnek, és fogyasztják az oxigént hiába” - fogalmazott dr. Lingvay nagy derültséget okozva a közönség soraiban, majd hozzátette, hogy a fogyasztói társadalom a bankárok találmánya, hiszen a profit rajtuk keresztül mozog. A professzor által jelzett problémákra a megoldást egy új nevelési forradalom és egy új, tudáson alapuló társadalom kialakítása jelenti, melynek alapja a mértékletesség, a megtakarítás és az erdőtelepítés. A világ morális válságban van, ezért a megfelelő nevelést a vallások hozzájárulása nélkül szinte lehetetlen elképzelni, mondta. A bibliai idézetekkel tűzdelt, humort sem nélkülöző előadás után a hozzászólások következtek. Lingvay József előadói és beszédkészségét bizonyítja, hogy még a notórius hozzászólót, Papp László tanárt is sikerült rövid úton leszerelnie...

Egy kis politika

A tudós előadásában nemes egyszerűséggel tökkelütöttnek nevezte Nagy Zsolt, volt informatikai minisztert, amiért a tárcavezető közpénzből kis tájékoztató könyvecskét adott ki, amelyben az van leírva, hogy a mobiltelefon-jel átjátszóantennák nem károsak az egészségre. Lingvay Józsefnek ugyancsak volt pár maliciózus megjegyzése Korodi Attila környezetvédelmi miniszterre is, aki nem bünteti azokat, akik parlagon és gondozatlanul hagyják földjüket, ráadásul nem foglalkozik az erdőtelepítéssel. Ellenben dícsérte Borbély László fejlesztési és középítkezési minisztert, illetve Csuzi István RMDSZ-es képviselőjelöltet, aki szerinte alkalmas lenne arra, hogy a parlamentben a környzetbarát törvények elfogadását és alkalmazását képviselje.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!