ERDON Helyi hírek

2008.04.02. 12:36

Privatizációval mentenék meg a két Teleki kastélyt

<p>Beszterce-Naszód megye – Külföldi befektetők segítségére várnak a két Beszterce-Naszód megyei 17. és 18. századi Teleki kastély megmentése és a turizmus fellendítése érdekében.</p>

Az egykoron a Teleki nemesi család tulajdonát képező paszmosi (Sajó község) és a komlódi (Nyulas község) kastély további romosodásának elkerülésére egyedül a privatizációval, illetve az eladással előzhető meg – nyilatkozta a Beszterce-Naszód Megye tanácsának elnöke, Gheorghe Marinescu. A tizenegy hektáron elterülő paszmosi kastély a kommunizmus idején az Állami Mezőgazdasági Vállalat (Gostat) székhelyéül szolgált, 1999-ben került a megyei tanács tulajdonába a hozzá tartozó hat hektáros parkkal együtt. A vállalat felbomlása után gazdátlanul maradt épület minden mozdítható tárgyát, ajtót, ablakot elloptak.

 A fokozatosan romosodó épület megmentésére ma már pénz híján, nem látnak más megoldást, csak a privatizációt és az eladást, pedig a turisztikai szempontból jelentős épület fontos bevételi forrás lehetett volna úgy a falunak, mint a megyének. Az omladozó vakolat, a Teleki család szétdarabozott címere, a beszakadt tetőzet jól minősíti azt a nemtörődömséget, amit a megyei tanács tanúsított a műemlékkel szemben. A paszmosihoz hasonlóan ugyancsak a 18. században épült tíz hektáros komlódi kastély két épülete méginkább magán viseli az idő nyomait Ez annak tudható be, hogy az előbbitől eltérően nem szolgált székhelyül egy állami szövetségnek sem. A kastélyok rendbetételéhez minimum 2-3 millió lej szükséges, véli Marinescu. Ez egyedül befektetők közreműködésével valósítható meg, viszont kevés az érdeklődő, mivel a faluban nincsenek meg az alapvető infrastrukturális feltételek, például egy szálloda, étterem, vagy egyébb turisztikai egység létesítésére.

A két kastélyon kívül Beszterce-Naszód megyében összesen tíz kastély található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!