ERDON Események

2008.11.04. 07:10

Történelmi előadás

<p>Kilencven éve, 1918 októberében és novemberében történt eseményeket idéz fel az a történelmi előadás–sorozat, melynek első előadására november 5–én, 17 órakor kerül sor az RMDSZ szatmárnémeti székházában.</p>

Az első előadást egészíti ki Danku Pál mérnök rövid referátuma, amelyben a monarchia katonai összeomlásának történetét mutatja be Piavétól Padováig címmel. Dr. Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum főigazgatója egy vidéki megyeközpontban, Nyíregyházán történteket ismerteti a háború befejezését követő időszakban. — Sajnos ismereteink hézagosak arról, hogy miként fogadta Szatmárnémeti lakossága a katonai vereség hírét, a kitört forradalmat, majd a monarchia felbomlását. A szerdai előadás hallgatói minden bizonnyal erre a kérdésre is választ kapnak — mondta el Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Mózeum igazgatóhelyettese, a szatmárnémeti Szent István Kör elnöke.

Kiadvány–bemutató

Történelmi és kulturális kalauz címmel mutatja be legújabb közös kiadványát a Szatmár Megyei Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum. A könyv bemutatójára 2008. november 5–én, a csengeri polgármesteri hivatalban kerül sor, helyi idő szerint 11 órakor. A kötetet a szerzők jelenlétében dr. Bene János, a Jósa András Múzeum főigazgatója és Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese méltatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!