ERDON Bulvár

2010.02.22. 15:43

Drónok támadása: rég nem mese

<p>A drónok egyre nagyobb szerepet kapnak Afganisztánban . Sőt, jön a pilóta nélküli helikopter és az önjáró szárazföldi harcjármű is.</p>

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok használatát gyorsan és szinte észrevétlenül kiterjesztette az amerikai légierő Afganisztánban; naponta már mintegy 20 Predator, az egy évvel ezelőttinek a kétszerese pásztázza az ország ellenséges területeit. A drónokat elsősorban felderítési célokra vetik be. A Pentagon friss közlése szerint az elmúlt egy évben azonban több mint 200 rakéta- és bombatámadást is végrehajtottak velük, ebből 14-et az utóbbi napokban a déli Mardzsa városa körüli offenzívában.

Fejlesztik

Pakisztáni célpontra az amerikaiak 2009-ben harmadennyi csapást mértek, jóllehet a drónok ottani bevetése – ahol az Egyesült Államoknak nincsenek harcoló csapatai – sokkal nagyobb figyelmet kapott, és jóval ellentmondásosabbnak bizonyult. A drónokat Pakisztánban nem a hadsereg, hanem a hírszerzés, a CIA veti be. Az al-Kaida és a tálibok vezetői elleni csapásokban polgári lakosok is meghaltak, ez fokozta az Amerika-ellenességet a szuverenitását féltő országban. Amerikai parancsnokok beszámolói szerint a drónoknak egyre fontosabb a szerepük a tálib felkelők elleni stratégiában, és még nagyobb számban fogják őket bevetni, ahogy a jelenlegi mintegy 70 ezres haderő idén kiegészül további 30 ezer katonával.

A videokamerákkal felszerelt távirányítású repülőgépek akár 20 óráig is képesek a levegőben maradni, adatokat gyűjteni, majd váratlanul támadást intézhetnek. A drónok által nyert információkat Mueller egy közelmúltbeli kongresszusi meghallgatáson „rendkívül hasznosnak” nevezte. A drónok közül a kisebb Predatorok csak a viszonylag kis robbanófejű Hellfire rakétákat képesek szállítani, míg az újabb fejlesztésű, gyorsabb Reaperek a vadászgépekhez hasonlóan akár 220 kilogrammos bombát is célba juttathatnak. Az amerikai hadsereg nem áll meg a távirányítású repülőgépek használatánál, folyamatban van egy pilóta nélküli helikopter, a Vulture, valamint egy személyzet nélküli szárazföldi harci jármű kifejlesztése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!