ERDON Buli

2019.07.02. 11:55

UNTOLD FESZTIVÁL INTEGRÁLT MEGOLDÁS

Az Untold Fesztivál Románia legnagyobb fesztiválja, melyet 2015-ben rendeztek meg először Kolozsváron. A szervezők az induláskor olyan készpénzmentes fizetési szolgáltatót kerestek, aki több nagy rendezvényeken is bizonyított már.

Az Untold Fesztivál Románia legnagyobb fesztiválja, melyet 2015-ben rendeztek meg először Kolozsváron. A szervezők az induláskor olyan készpénzmentes fizetési szolgáltatót kerestek, aki több nagy rendezvényeken is bizonyított már.

Az első két évben – a szervező részéről az igény – a készpénzmentes fizetési rendszer biztosítása volt. A Festipay kihelyezett menedzsment csapata irányította a fizetési rendszer kiépítését, üzemeltetését és felügyeletét, végezte a kiszolgálásban résztvevő helyi munkatársak (kb. 120 fő) oktatását. A fesztivál 20 hektáros ligetes területen zajlott, melynek központi helyszíne a Kolozsvári Aréna volt. A feltöltőpontok nyitva tartása rugalmasan igazodott az igényekhez.

Semi-online rendszer

Az Untold Fesztiválon nagy üzembiztonságot szolgáltató semi-online rendszert építettünk ki: ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az NFC-kártyák, illetve a POS terminálok belső memóriája is tárolta a tranzakciók nyomán létrejövő adatokat, egyúttal a rendszer GPRS adatátvitellel a Festipay szerverére is továbbította az információkat. A fesztiválozók készpénzzel és bankkártyával egyaránt feltölthették a fesztiválkártyájukat, melyet a fesztivál területén található feltöltőpontokon bármikor újra is tölthettek. A rendezvényen lehetőség volt a Festipay alkalmazás használatára, melyet a kártyájuk regisztrálását követően vehettek igénybe tranzakcióik és egyenlegük ellenőrzésére vagy a fizetőeszköz elvesztése esetén blokkolhatták is azt.

A fesztiválszervező – látva a folyamatosan növekvő látogatói létszámot, a kiszolgáló kereskedők és szolgáltatók számának bővülését – a nagyobb átláthatóság és magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtás érdekében integrált rendszer megvalósítását tűzte ki célul 2017-ben.  Az elvárás az volt, hogy a karszalag egyaránt legyen alkalmas beléptetésre és fizetésre is.

Beléptetéshez és a fizetéshez is használt, integrált karszalag

Az ID azonosító beléptetéshez és a fizetéshez használt karszalagot egy chippel és egy QR azonosítóval láttuk el. Az ID azonosítással történő beléptetés során a belépő/fizető karszalag kiadásakor a fesztiválozó fényképes igazolványát bescanneltük és hozzárendeltük az adott karszalaghoz, így minden belépés alkalmával a beléptetést végző személy, nem csupán az érvényességet, hanem a karszalagot viselő személyt is tudta biztonságos módon azonosítani, kiszűrve ezzel az esetleges visszaéléseket. A különböző igényeknek megfelelő brandinget kaptak a karszalagok (VIP, napi, bérlet, staff stb.). A chip egyaránt tárolta a fesztiválozó azonosításához szükséges adatokat, valamint alkalmas volt az összes fizetési tranzakció kezelésére. Az egyedi sorszámmal ellátott QR kód pedig a chipes fizetési eszköz regisztrációját ill. esetleges beazonosítását támogatta.

Teendők érkezéskor

A fesztiválozók a fesztiválra érkezés alkalmával először a jegy vouchert váltották be, ezt követően kapták meg a megfelelő chipes karszalagot. A fesztiválozók beléptetését, az ahhoz használt mobileszközeinkből adódóan, rugalmasan, a terheltség függvényében tudták a szervezők alakítani, átszervezni. Ennek köszönhetően óránkénti több, mint 20 000 ember ellenőrzése és beléptetése sem okozott problémát. A rendszer pedig aktuális adatokat szolgáltatott a tényleges látogatói létszámról.

A fesztiválozó a belépést követően bármely feltöltőponton tudott a chipes fizetőeszközre pénzt tölteni. A Festipay és az Untold mobil alkalmazása közötti együttműködésnek köszönhetően, a feltöltőpontokon való sorban állást elkerülve, lehetőség volt az egyenleg feltöltésre online módon is.

Az Untold fesztivál fogyasztói szokásai

nagyot változtak az elmúlt két évben. Ezért a szervező azt az igényét is megfogalmazta a szolgáltató felé, hogy a kereskedőknél gyorsabb legyen a kiszolgálás, kevesebb a várokozás. A Festipay értékesítést támogató rendszerét összekapcsoltuk a kereskedők kasszarendszerével. Jelentősen gyorsult és egyszerűsödött így a kiszolgálás. A rendszer azon túl, hogy hatékonyan segítette az eladást, egy vendég elégedettségméréssel támogatta a kereskedők munkáját. A fesztiválozók a vásárlást követően a kijelzőn egy 5 kategóriájú, „smiley” figura kiválasztásával értékelhették a vendéglátóhelyet.

Rekord számú látogató

Az Untold fesztivál rekord számú látogatóinak beléptetéséhez és a fizetési tranzakcióinak kezeléséhez a Festipay integrált rendszere biztosította a hátteret. Büszkék vagyunk arra, hogy a készpénzmentes fizetési szolgáltatásokon túl az integrált fesztivál és rendezvény megoldások területén is felsorakoztunk a nemzetközi beszállítók mellé.

Főbb számok:

2015-ben 240 000 látogató, 600 000 tranzakció, 52 feltöltőpont, 137 kereskedelmi egység

2016-ban 290 000 látogató, 900 000 tranzakció, 60 feltöltőpont, 179 kereskedelmi egység

2017-ben 330 000 látogató, 1 200 000 tranzakció, 72 feltöltőpont, 236 kereskedelmi egység

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!