Erdély hírei

2018.06.07. 11:52

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Versenyfilm szekciójában igényes válogatás eredményeként 12 produkció került be, melyek a Transilvania Trófeáért szálltak be a közdelembe. A TIFF zárógáláját, díjkiosztó gáláját a Kolozsvári Nemzeti Színházban tartották.

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Versenyfilm szekciójában igényes válogatás eredményeként 12 produkció került be, melyek a Transilvania Trófeáért szálltak be a közdelembe. A TIFF zárógáláját, díjkiosztó gáláját a Kolozsvári Nemzeti Színházban tartották.

A Transilvania Trófeát Marcelo Martinessi rendezésében készült The Heiresses/ Az örökösök című film nyerte. A zsűri indoklása szerint a paraguayi produkció, a Straropramen felajánlásából származó 15000 euró értékű díjat, a narrációjának magával ragadó ritmusa miatt kapta. A filmet a 2018-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, az Ezüst Medve -díjat nyerte.

A legjobb rendezés 5000 eurós díját Hlynur Pálmason vette át a Winter Brothers/ A téli fivérek című alkotásért, amely a zsűri szerint „erőteljes szenvedélyt, szépséget és energiát közvetítő film”.

A zsűri különdíját- az HBO által felajánlott 1500 eurós díjat- megosztva Asghar Yousefinejad rendezésében készült The Home/Az otthon című film és a Scythe Hitting Stone című film kapta. Az utóbbi alkotás Anna Kruglova vizsgafilmje. A zsűri értékelte a „film jól kidolgozott szerkezetét.”

A legjobb színészi alakítás díját, megosztva, Natalia Tena, Oona Chaplin és David Verdaguer vették át, a Carlos Marques- Marcet rendezésében készült Anchor and Hope/ Horgony és remény című filmben nyújtott szerepalakításért, „azért a különleges módért, ahogyan kiegészítik egymást a vásznon.” Az 1500 eurós díj a Conceptual Lab felajánlása.

A közönség díjat Gustav Möller rendezésében készült The Guilty/ A vétkes című minimalista thriller kapta. Egy egészségügyi diszpécser telefonon sürgősségi hívásokat fogad. Egyik alkalommal kétségbeesett nő kéri a segítségét. A telefonhívás megszakad. Ezután a diszpécser nyomozni kezd. Bár egyszemélyes film, de rendkívül izgalmas, fordulatokban gazdag alkotás.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját a Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni? szekción bemutatott filmek közül a Ruth Mader rendezésében készült Life Guidance /Élet-mutató című alkotása kapta.

Életmű díjak

Életműdíjat vett át Fanny Ardant világhírű francia színész-rendező. „Elsősorban színésznő vagyok. Színésznőnek lenni azt jelenti, hogy az árnyékból a fénybe tartasz, a hidegből a melegbe, háttal állsz és megfordulsz” - mondta Fanny Ardant. Köszönetet mondott a díjért. „Fényt, meleget, és kinyújtott karokat kaptam Kolozsváron.”

Életmű díjat vett át Széles Anna, a Kolozsvári Magyar Színház örökös tagja. A díjat a volt férje és színésztársa Florin Piersic adta át. „Szerencsés voltam, mert kitűnő rendezőim és partnereim voltak a pályám során” - mondta a művésznő. Nagy élményt jelentett számára, hogy itt lehetett Kolozsváron, „ahol 25 éven keresztül éltem és játszottam a magyar színház színpadán.”

A kiválóság díját Dan Nuțu, „a román filmművészet ikonikus színésze” vette át.

Díjazott román filmek

A Román Filmnapok szekciójában a legjobb román nagyjátékfilm díját a Pororoca című film nyerte (rendező: Constantin Popescu). A férfi a két gyermekével egy bukaresti parkban volt. Játék közben eltűnik a kislánya. A kétségbeesett apa az eltűnt keresésére indul, nyomozni kezdett.

Debütdíjat Ivana Mladenovic rendezésében készült Soldații. Poveste din Ferentari/Katonák. Ferentari történet című film a Transilvania Bank által felajánlott 1000 eurós értékű díjat nyerte.

A zsűri különdíját a Nu mă atinge-mă / Ne érints meg című román nagyfilm (rendező: Adina Pintilie) kapta „a rendező és a szereplők által tanúsított bátorságért.” A produkció a Berlini Filmfesztiválon az Arany Medve díjat nyerte.

A legjobb román kisjátékfilm díját a Cadoul de crăciun/ Karácsonyi ajándék (rendező: Bogdan Mureșan) című alkotás nyerte. A zsűri különdíját az Anghel Damian rendezte Michelangelo és a Duminică (rendező: Dorian Boguță) című produkciók nyerték.

A Daniel Sandu rendezésében készült Un pas in urma serafimilor című film nyerte meg leginkább a nagyérdemű tetszését, közönség díjat kapott.

Az Árnyék szekcióban a legjobb rövidfilm díjat a Fran Casanova rendezte Something in the Darkness című alkotás kapta. A díjak értéke abban rejlik, ahogy felhívja a filmes világ figyelmét a fiatal alkotókra.

A 17. TIFF számokban

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál sikeres, tartalmas, s főleg a filmvilágában újat mondó rendezvénnyé vált. Közönségvonzó erejét bizonyítják a zsúfolásig megtelt mozitermek, rendezvénytermek, a Kolozsvár főtere. Amint a TIFF szervezőinek közleményéből kiderült, 13 helyszínen és a város főterén 227 filmet vetítettek, 95000 jegyet vásároltak az érdeklődők. Az előző évi jegyeladáshoz viszonyítva, 5,7%-os növekedést jelentett. A fesztivál nyitófilmje a Foxtrot című alkotás, amelyet több mint 3000 néző tekintett meg. Nagy érdeklődést váltott ki a Nu mă atinge-mă című film, amelyet kétszer is vetítettek a teltházas mozitermekben. A Charleston című román filmre már elővételben elfogytak a jegyek. Mindez bizonyítja, hogy a hazai filmművészet jeles alkotásai a nagyérdemű érdeklődését váltják ki. A The Guilty/ A vétkes és az Un pas în urma serafimilor című filmeket is teltházas moziterembe láthatta a nagyérdemű, mind a két alkotás közönségdíjat nyert. A filmseregszemle utolsó napja közönségvonzó volt, több százan tekintették meg a nyertes alkotásokat. Az idei TIFF-en több mint ezer romániai és külföldi meghívott vett részt. A rendezvény sikerességét a nagyérdemű megfelelő tájékoztatása is elősegítette. Az idei TIFF résztvevőinek száma: 135000. A TIFF program, az APERITIFF újság, valamint ezeknek online változata biztosította az érdeklődők hatékony tájékoztatását. A jegyvásárlási szokásban is változás figyelhető meg, mert egyre inkább preferált az online vásárlási forma. A rendezvény szervezésében 400 önkéntes kapcsolódott be (köztük többen más országból jöttek).

A TIFF szervezői közölték a következő nemzetközi filmes seregszemle időpontját.

A 18. TIFF-et 2019 május 31. és június 9. között rendezik meg.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!