Erdély hírei

2018.05.24. 14:04

Versenyfilmek a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Versenyfilmek szekciójában, a szervezők igényes válogatása következtében, 12 első- és másodikfilmes rendező alkotása került be, amelyek a Transilvania Trófeáért küzdenek. A produkciók a különböző nemzetközi filmes seregszemlén sikeresen szerepeltek, a legtöbb alkotást díjazták.

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál Versenyfilmek szekciójában, a szervezők igényes válogatása következtében, 12 első- és másodikfilmes rendező alkotása került be, amelyek a Transilvania Trófeáért küzdenek. A produkciók a különböző nemzetközi filmes seregszemlén sikeresen szerepeltek, a legtöbb alkotást díjazták.

A 17. TIFF-en két román film került be a Versenyfilmek szekciójába. Adina Pintilie Touch Me Not (Nu mă atinge-mă/ Ne érints meg) című első játékfilmje a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén a Legjobb filmnek járó díjat az Arany Medvét és a Debüt díjat nyerte. Román-német- cseh-bolgár -francia koprodukció története egy nőről szól, aki nem bírja elviselni, hogy mások megérintsék. A film az autentikus emberi kapcsolatokra fókuszál.

Andrei Crețulescu rendezésében készült Charleston című román- francia film szerelmi történetet mutat be. A főszereplő Alexandru két héttel a felesége, Ioana halála után egyedül ünnepli a 42. születésnapját. Azonban váratlan látogató, Sebastian érkezik. A film a szerelmi háromszög történetére összpontosít. Szereplők: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ularu, Victor Rebengiuc. A film világpremierje a Locarnói Filmfesztiválon volt.

Antonio Mendez Esperza spanyol rendező a Life and Nothing (Az élet és semmi más) című alkotása egyszülős színes- bőrű család problémájára fokuszál. A 14 éves Andrew nehéz családi körülmények közt van, mert az apja börtönben van, az anyja Regina egy gyorsétteremben dolgozik. Anyagi nehézségekkel küzd, nehezen tudja eltartani a két gyermekét. A fiú az apja iránt haragot érez, nem fogadja el az anyjának kialakulóban levő kapcsolatát. Andrew összetűzésbe kerül a környezetével, a hatóságokkal is. Ilyen körülmények között próbál együtt maradni a család. Rendező, forgatókönyvíró Antonio Mendez Esperza. Operatőr: Barbu Bălășoiu. Főszerepben: Andrew Bleechington, Regina Williams, Robert Williams. A 2017-es Torontói Filmfesztiválon vetítették. A spanyol rendező második filmje a Life and Nothing a San Sebastian Filmfesztiválon a FIPRESCI díjat nyerte.

Hlynur Pálmason izlandi rendező Winter Brother (Téli fivérek) című dán -izlandi alkotása egy testvérpár mindennapjaiba nyújt betekintést. Johan és Emil, Dánia elhagyott, zord téli környezetében levő mészbányában dolgozik. Egy adott pillanatban konfliktusba kerülnek egy másik családdal. A testvérpárnak ellenséges munka körülmények között kell élni és alkalmazkodni. A rendező inkább az atmoszférára, mint a történésekre összpontosít. Operatőr: Maria von Hausswolff. Hlynur Pálmason első játékfilmje, amelynek világpremierje a Locarnói Filmfesztiválon volt. Négy díjat nyert: a Legjobb színész díját (Elliot Crosset Hove), az Ökumenikus zsűri díját, az Ifjúsági zsűri díját és a Europa Cinemas Label mozihálózat elismerését kapta meg. A Szaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját nyerte.

Matan Yair izraeli rendező Scaffolding (Állványzat) című filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be. A filmet a középiskolai irodalomtanári tapasztalatára alapozza. A produkció főszereplője Asher, 17 éves viselkedési zavarral küzdő diák, aki impulzív. Az órákon nehezen tud koncentrálni, az osztályban erőszakos magatartást tanúsít. Az apa a család állványzatának, utódjának tekinti. Asher ezzel szemben inkább a szelíd irodalomtanárt (Rami) tekinti példaképének. Új identitást, új életet keres. Azonban hirtelen tragikus fordulat következik be. A főszereplő, Asher Lax, Matan Yair egykori tanítványa. A film története Lax életrajza, aki inkább önmagát játssza. A film rendezője, forgatókönyvírója Matan Yair. Zenéjét szerezte: Ishai Adar. Szereplők: Asher Lax (Asher), Ami Smolartchik (Rami), Keren Berger. 2017-ben a film a Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb játékfilmért járó Haggiag- díjat nyerte. A Legjobb operatőr díjat Bartosz Bieniek, a Legjobb színész díjat Asher Lax nyerte. A produkció több nemzetközi filmfesztiválon is sikeresen szerepelt.

Marcelo Martinessi paraguayi-i rendező The Heiresses (Az örökösnők) debütfilmje (Paraguay, Uruguay, Brazília, Németország, Norvégia, Franciaország) a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat nyert. A film érdekessége, hogy a produkció szereplői főleg nők, kevés férfi szereplője van. Ana Bruno a Legjobb színésznőnek járó díjat nyerte. Leszbikus nő (Chela) szerepét alakítja, aki miután a partnere (Chiquita) börtönbe került, kénytelen saját kezébe venni sorsát.

Carlos Marques -Marcet spanyol rendező Anchor And Hope (Horgony és remény) című alkotása sajátos szerelmi történetre fókuszál, megkérdőjelezi a hagyományos normákat. Forgatókönyvíró: Carlos Marques- Marcet, Jules Nurrish. Zenéjét szerezte: Merche Blasco. Ugyancsak szerelmi háromszög problémája képezi a koszovói Blerta Zequiri rendező The Marriage (Házasság) című debütfilmjének történetét. Rendező, forgatókönyvíró: Blerta Zequiri.

Gustav Möller dán rendező The Guilty (A bűnös) című alkotása érzékelteti, miként válik a legjobb szándék a visszaélés formájává. Milyen vékony határ van a jószándék és a visszaélés között. Asger Holm volt rendőrtiszt diszpécser szolgálata alkalmával fogadja egy elrabolt nő telefonhívását. Azonban a telefonhívás hirtelen megszakadt. Asger kezdi keresni a nőt, és az elrablóját. Azonban kevés kiindulópontja van. Forgatókönyvíró: Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller. Operatőr: Jasper Spanning. Főszerepben: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage. The Guilty/ A bűnös című film a Sundance-i Filmfesztiválon a Közönség díjat nyerte.

Asghar Yousefinejad iráni rendező The Home (Az otthon) című filmje családi konfliktusra összpontosít. A meghalt családtag végrendeletét kellene teljesíteni. Az elhunyt a holttestét az orvosi egyetemnek ajánlaná fel. Maga a rendező a film forgatókönyvírója, producere is. Szereplők: Ramin Riazi, Mohadeseh Heyrat. A produkció a Legjobb film és a Legjobb forgatókönyv díjat nyerte a Fayr-i Filmfesztiválon.

Anna Kruglova orosz rendező Scythe Hitting Stone (Sorssújtottak) című első nagyjátékfilmje egy családtag eltűnése miatt bekövetkezett szerencsétlen eseménysorozatra összpontosít. Oroszországban a 2000-es években járunk. Mironovich család gyászistentiszteletre gyűl össze. A kisebbik fiuk, Andrei a csecsen háborúban vesztette életét. Több kellemetlen esemény következik be. Főszerepben: Ekaterina Vinogradova, Xenia Kutepova, Julianna Mishnevici.

Babis Makridis görög rendező Pity (Szánalom) című alkotását a Sundance-i Filmfesztiválon mutatták be. A történet egy férfiről szól, aki akkor boldog, ha boldogtalan. Mindent megtesz, hogy szánalmat ébresszen másokban. Írók: Efthimis Filippou, Babis Makridis. Főszerepben: Yannis Drakopolos, Evi Saoulidou.

A versenyfilm szekció zsűritagjai

Dagur Kari (izlandi rendező), Stephane Foenkinos (francia casting- igazgató, rendező, forgatókönyvíró), Rebecca Lenkiewicz (angol dramaturg, forgatókönyvíró), Vlad Ivanov (neves román színész).

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!