Erdély hírei

2017.05.30. 18:18

Kolozsvári zászló-ügy: megkezdődtek a tárgyalások

Május 30-án megkezdődött a kolozsvári zászló-ügy tárgyalása. Mint ismeretes, március 15-én négy személyt büntetett meg a csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval kezükben vonultak fel az ünnepi eseményen.

Május 30-án megkezdődött a kolozsvári zászló-ügy tárgyalása. Mint ismeretes, március 15-én négy személyt büntetett meg a csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval kezükben vonultak fel az ünnepi eseményen.A kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését bíróságon kezdeményezte az Erdélyi Magyar Néppárt által megbízott ügyvéd. A négy jegyzőkönyvet más-más bíróhoz rendelték ki, így négy külön tárgyalás várható az ügyben.

Az első tárgyaláson jelen volt Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke is, tanúként pedig Czirmay Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnöke, a nemzeti ünnep szervezője volt beidézve. Ítélethirdetésre június 14-én kerül sor.

A tárgyalás után Soós Sándor elmondta, reméli, hogy a bíróság a néppárti kezdeményezésnek ad igazat és kimondja: a csendőrség törvénytelenül járt el, amikor megpróbálta megakadályozni az Erdély-zászló használatát, a jegyzőkönyvek pedig megsemmisítésre kerülnek. „A jövőben elvárjuk az RMDSZ-től, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő sehol Erdélyben, ők maguk pedig ne vegyenek részt szimbólumhasználatunk akadályoztatásában” – tette hozzá a Néppárt alelnöke.

Az összeállított iratcsomók értelmében, a kialakult helyzettel kapcsolatban a Néppárt két felelőst nevezett meg: a helyi RMDSZ képviselőit, akik a március 15-e előtt lezajlott egyeztető gyűlésen, amikor a csendőrség nem kívánt zászlónak nevezte az Erdély-zászlót, nem védték meg szimbólumunkat, valamint a csendőrséget, amely üldözte az Erdély-zászlót, majd az ünneplők zaklatásával és megbüntetésével alkotmányos jogot sértett.

Luka Lehel-György ügyében első tárgyalásra július 3-án, Fancsali Ernő és Vincze Zoltán ügyének tárgyalására ősszel kerül sor.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!