Bihar hírei

2019.05.30. 14:07

Gyakorlati bemutató a készülő kiképzőközpontban

Hivatásos és önkéntes tűzoltók képzésére alkalmas gyakorlótér épül Bihardiószegen. Ennek keretében kedden délben egy belső tüzek imitálására alkalmas konténert vettek át, gyakorlati bemutatót is tartva. A kiképzőközpont idén őszre fog elkészülni.

Hivatásos és önkéntes tűzoltók képzésére alkalmas gyakorlótér épül Bihardiószegen. Ennek keretében kedden délben egy belső tüzek imitálására alkalmas konténert vettek át, gyakorlati bemutatót is tartva. A kiképzőközpont idén őszre fog elkészülni.

A legtöbben szerencsére csak dokumentum- vagy tévéfilmekből tudjuk, milyen is a tűzoltók veszélyes munkája, ami gyakran az életüket is követeli. A kedden délben tartott gyakorlati bemutató, bár csak egy kis részletet mutatott meg az egészből és ellenőrzött körülmények között zajlott, mégis hátborzongató, megdöbbentő volt. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a bihardiószegi önkéntes tűzoltók egy tűzoltókocsit kaptak, kiképzésük pedig folyamatban van. Erre a kiképzésre, de nemcsak a helyiekére és nemcsak az önkéntesekére, hanem az egész régióbeliekére alkalmas kiképzőpálya épül Bihardiószegen, hivatalos megnevezésén az Oituz utca 1. szám alatt, ami a Kisjankára vezető út bal oldalát jelenti. Mint megtudtuk, egy RO-HU pályázatról van szó 1.406.367 ezer euró értékben, a résztvevők a helyi önkormányzat, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetség. A ROVE által az önkormányzattól koncesszióba vett területen egy könnyűszerkezetes épület készül, melynek egyelőre a váza van meg, ez az elméleti képzések helye lesz, a szabadban pedig futópálya és mászófal lesz, ezek mellett kapott helyet az a speciális konténer, melyet ugyancsak a pályázat keretében szereztek be Németországból.

Bemutató

Utóbbi gyakorlati bemutatóval egybekötött átadását ejtették meg kedden délben, melyen a sajtó részéről csak lapunk volt jelen. A meghirdetett kezdési időpontban trópusi felhőszakadás zúdult a térségre, ami mintegy 10 perc után elállt és ugyancsak trópusi napsütéses hőség váltotta fel. Diószegen mire gondolhatott az ember: éppen ilyen időjárás kell a szőlő károsodásához… Visszatérve az eseményhez, a megjelenteket (önkéntes és hivatásos tűzoltók, önkormányzati vezetők, civilek) Gönczi József projektmenedzser, a ROVE elnöke köszöntötte (aki maga is részt vette a későbbi bemutatóban), röviden elmondva a projekt mibenlétét, céljait, majd Mados Attila helyi polgármester fejtette ki, hogy céljuk a lakosság biztonságban tudása tűzvédelmi szempontból is, ezért támogatják a pályázat kivitelezését. Csilik Alexandru Adrian, a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség helyettes főfelügyelője szerint példa lehet másoknak a helyi önkormányzat hozzáállása ebben a párját rikító projektben, mely a hivatásos és önkéntes tűzoltók minél jobb kiképzését szolgálja. Ezt követően a biztonsági technológiákban vezető szereppel bíró német Dräger cég képviselője mondta el, hogy a szóban forgó konténer arra alkalmas, hogy a belterekben kialakuló tüzek esetében tanulmányozni lehessen a lángok, a hő és a füst terjedését, gyakorolni azok megfékezését. Ezt követte a látványos bemutató: a (laikusként leírva) vastag fémlapokkal bélelt, terelőlapátoknak tűnő tartozékokkal és kéménnyel ellátott belső tér mélyén egy máglyát gyújtottak, majd a védőruhába öltözött és oxigénpalackkal felszerelkezett tűzoltók rövid eligazítás után nemcsak bementek oda, de adott pillanatban minden ajtót magukra is zártak. A kéménynél jelent meg előbb a füst, de ez nem egy benti elöljáró sikeres megválasztását jelezte, hanem, hogy a helyzet egyre fokozódik, a fal külsején lévő hőmérő megdöbbentő, több mint 500 °C-os belső hőmérsékletet mutatott! Mint megtudtuk, az ugyancsak a külső falon lévő kallantyú egyfajta „pánikgomb”, ha bent gond adódna. Ezúttal semmi ilyen nem volt, az ajtók pár perc múlva kinyíltak, dőlt a füst, amit még a szabadban tartózkodva is elég volt elviselni. A védőruhások is megjelentek kisvártatva, többé-kevésbé megviselve, de mindannyian sértetlenül. A rájuk várakozók tapsa közepette vetették le a védőruhákat, hogy aztán már megkönnyebbült mosollyal álljanak oda egy, a nem mindennapi tapasztalatokat hozó megpróbáltatás sikerét megörökítő csoportképhez. A kiképzőközpont, ahol például a fentieket is lehet majd gyakorolni, idén őszre készül el.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!