Bihar hírei

2018.12.17. 10:02

A jószándék ünnepét tartották Nagyszalontán

Nagyszalonta vállalkozói immár 15 éve fognak össze rendszeresen és vizsgáznak jelesre minden esztendőben az árva sorsú gyermekek támogatásáért végzett munkában. Az idei jótékonysági est alkalmával a 2 és fél éves Pálfi Árminnak gyógyulásért vívott harcában próbáltak segítséget nyújtani.

Nagyszalonta vállalkozói immár 15 éve fognak össze rendszeresen és vizsgáznak jelesre minden esztendőben az árva sorsú gyermekek támogatásáért végzett munkában. Az idei jótékonysági est alkalmával a 2 és fél éves Pálfi Árminnak gyógyulásért vívott harcában próbáltak segítséget nyújtani.

A Zilahy Lajos Művelődési Házban múlt csütörtök este meghitt, karácsonyváró hangulat fogadta mindazokat a jó szándékú embereket, akik arra szövetkeztek, hogy a Böjte Csaba munkássága által fémjelzett Szent Ferenc Alapítvány és Pálfi Ármin számára pénzadományokat gyűjtsenek.

Az est programja egy megható kisfilmmel indult, mely a nagyszalontai gyermekotthont és annak lakóit mutatta be, az alkotás Borsi Balázs, Szabó Kinga és Csikos Rolland gondozásában készült el. A jelentős múlttal rendelkező jótékonysági est történetét Balázs Anita, az est háziasszonya idézte fel köszöntőjében, majd Németh Szilárd, FIDESZ országgyűlési képviselő üzenetét tolmácsolta, aki hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen. A műsorvezető a folytatásban Szabó Ödönt, a Bihar megyei RMDSZ ügyevezető elnökét szólította a mikrofonhoz, aki köztudottan szívén viseli a nehéz körülmények között élő emberek sorsát, és nem csak ilyenkor, az ünnepek idején segíti őket, hanem a mindennapokban is.

Az elnök köszöntője után lélekmelengető beszédet mondott Böjte Csaba atya, majd a gyermekotthon kis lakói léptek a színpadra, akik egy karácsonyi műsorral mondtak köszönetet a vállalkozóknak a támogatásért. A szívhez szóló pillanatok után Csaba testvér átadta az Erdős családnak azt a vándorbölcsőt, amely Áder János feleségének, Herczegh Anita asszonynak a közreműködésével két évvel ezelőtt érkezett Nagyszalontára, életre keltve a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőkben ringatták és a kiságyak több nemzedéken keresztül családról családra jártak. Egy éven át az Otohál család legfiatalabb tagja, Boglárka volt a bölcső tulajdonosa, majd a Nagy család kis trónörököse, Ákos lett a bölcső lakója, őt Kádár Előd követte a sorban, most pedig Erdős Nimród, az Erdős család harmadik gyermeke vehette birtokba a bölcsőt.

Dalcsokor és produkció

A lélekmelengető pillanatok után egy tehetséges kisjenői énekesnő, Tősér Bianka lépett a színpadra, aki az alkalomhoz illő dalcsokorral ajándékozta meg a hallgatóságot, illetve a koncert keretében egy különleges produkciót is láthatott a közönség, ugyanis Tősér Bianka és az Arany János Elméleti Líceum XII. A osztályának a fiai előadták a Pál utcai fiuk című musical egyik betétdalát. Az énekesnő mellett köszönet illeti a Szigligeti Színház koreográfusait, Tőkés Imolát és Győrfi Csabát a rendezésért, valamint a szalontai srácokat: Bagosi Zoltánt, Balog Csabát, Balogh Tamást, Erdélyi Zoltánt, Kovács Richárdot, Piltz Ádámot, Somogyi Krisztiánt, Szalók Balázst, Tóth Richárdot, Zaiti Zsoltot és Zsura Lászlót a kiváló alakításért.

Az est második részében egy különleges kitüntetés, a városalapítóról elnevezett Bocskai-díj átadásával folytatódott az este. Nagyszalonta városa immár 9 esztendeje osztja ki ezt a rendkívüli díjat, olyan intézmények vagy személyiségek részére, akik sokat tettek a nagyszalontai magyarság terveinek megvalósításáért.

A korábbi évek során a városalapítóról elnevezett díjban részesült a hajdúváros díszpolgára, Dánielisz Endre helytörténész, a magyar iskola, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Toldi néptáncegyüttes, Naszvadi György államtitkár, Borbély Lénárd, Nagyszalonta testvérvárosának, Csepelnek a polgármestere, Illyés Lajos, városunk korábbi alpolgármestere, valamint Hajdu Kata galerista.

A Bocskai díjat idén a kuratórium döntése értelmében Sárközi Sándor kapta, aki évtizedek óta segíti munkájával és elhivatottságával Nagyszalonta közösségét.

Az ünnepélyes pillanatok után egy fergeteges koncerttel érkezett a színpadra az este sztárvendége, Vastag Tamás, majd az adományest zárásaként az összegyűlt pénzadomány átadása következett. A vállalkozók nagyvonalú adományai révén Pálfi Ármin és a Szent Ferenc Alapítvány támogatására az idei jótékonysági esten 75.500 lej gyűlt össze. Az összegyűlt adományt Szabó Ödön adta át Böjte Csaba atyának és az otthon gyermekeinek, majd egy szívmelengető, nagy közös éneklés zárta az idei jótékonysági estet.

A rendezvény támogatója volt a Bihar Megyei Szociális és Közösségi Igazgatóság (Direcția Social – Comunitară Bihor).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!