Bihar hírei

2017.03.16. 12:03

Hagyományos emlékezés és "forradalmi" előadás

A szokásos ünnepi beszédeken, koszorúzásokon túl egy formabontó, a hagyományos népi és modern dallamokat ötvöző előadás volt az Érmihályfalván tartott március 15-i ünnepség csúcspontja.

A szokásos ünnepi beszédeken, koszorúzásokon túl egy formabontó, a hagyományos népi és modern dallamokat ötvöző előadás volt az Érmihályfalván tartott március 15-i ünnepség csúcspontja.

A napsütéses időben a 48-as kormánybiztos, Bernátfalvi Bernáth József (1808-1860) és Kuthy Lajos író (1813-1864) emléktáblájánál kezdődött meg március 15-én délután a megemlékező ünnepség Érmihályfalván. Balázsné Kiss Csilla lelkész ünnepi gondolatai után Kovács Zoltán főgondnok korabeli idézetekkel elevenítette fel a forradalom kitörése napjainak hangulatát, mely, mint fogalmazott, nem sokszor ismétlődött meg történelmünk során. Intézmények, szervezetek képviselői koszorúztak, köztük dr.Laky-Takács Péter konzul, aki később, a református templomban Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét olvasta fel. Az ökumenikus istentisztelet keretében - melyen szolgáltak a Szenczi Molnár Albert és a Musica Sacra kórusok - a tiszteletes asszony volt az igehirdető, egyebek mellett kifejtve: öntudattal kell vállalnunk magyarságunkat, amihez jogunk is van. Bogdán István plébános szerint célunk a béke, a boldogság, a szabadság és az üdvösség kell legyen. Időközben sötétedni kezdett, így a főtéren érvényesültek a fáklyák fényei, az ifjúsági szervezet tagjai pedig az RMDSZ-Nőszervezett készítette kokárdákat osztották.

Magyarnak lenni

A Petőfi-emléktáblánál Varga Róbert történelemtanár foglalta össze a forradalomból szabadságharcba fordult eseményeket, majd Kovács Csenge, a GGG Irodalmi Stúdió tagja mondta el Reményik Sándor: Erdélyi március című versét, mely után koszorúk tucatjai kerültek a tábla alá. A kultúrházbeli ünnepség elején a Veres László Zsolt Városi Kórus és a római katolikus egyházközség Jubilate Deo kórusa közösen énekelte a Rabszolgák kórusát (Verdi: Nabucco), a városi kórus később Kossuth-nóta feldolgozásokkal még szerepelt. Közben Nyakó József polgármester mondott rövid ünnepi beszédet, kiemelve, hogy az RMDSZ aznap reggel iktatta törvénykezdeményezését március 15-nek hivatalos romániai ünneppé nyilvánításáról. Az elöljáró, a helyi RMDSZ elnökeként, a helyi választmány döntésének értelmében a Márciusi Ifjak Díjat Balogh Lillának adta át. Egy újabb GGG-tag, Felvinczi Fanni következett, ő Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versét mondta.

Rockzenészek, néptáncosok

Végezetül, ahogyan annak lennie kell, következett (és nem csak a krónikás szerint) az ünnepségsorozat fénypontja: az érsemjéni Ezüstperje és a helyi Nyíló Akác néptánccsoportok, továbbá a szintén helyi Playtime együttes (Szilágyi Nikoletta, Kiss Ákos, Kiss Gergő, Czirják Roland, Balogh Levente), ifj.Lupsa János és Koczkás Zsolt zenészbarátaikkal adták elő a március idusára készített produkciójukat (vasárnap Érsermjénben léptek fel vele, a Nyíló Akác nélkül). Az összefogás erejét és szépségét, a forradalom lelkesedését, reményét és gyászát fejezték ki táncban, zenében, énekben, kevés prózával kiegészítve és mederben tartva, eredményesen rockosítva a népzenét, a népihez közelítve a fémes akkordokat. A zsúfolt nézőtér állva, hosszasan tapsolta a "forradalmi" újítást hozott előadást, mely Sütő Judit és Szabolcs néptáncoktató-koreográfusok ötletgazdagságát dicséri, s mely megérdemelné, hogy még sok színpadon megjelenjen.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!