Bihar hírei

2016.09.04. 10:02

Ilyen sem volt- Belényesben!

Gyönyörü napfényes időben, péntek délután vette kezdetét a negyedik Fekete-Körös völgyi Magyar Napok rendezvényei, Belényesben.

Gyönyörü napfényes időben, péntek délután vette kezdetét a negyedik Fekete-Körös völgyi Magyar Napok rendezvényei, Belényesben.

A szervezők, jól gondolták, és itt rendezték meg a hagyományörző rendezvényt, melyen minden elvárást felmúlva, 16 néptánc és dalcsoport vett részt, névszerint: Rozmaring Néptánccsoport- Belényes, Rezgő Néptánccsoport- Belényesújlak Kéknefelejcs Néptánccsoport- Magyarremete, Galagonya Néptánccsoport- Bors, Szentjánosbogarak Néptánccsoport- Biharszentjános, Szömörce Néptánccsoport- Diószeg , Vadvirágok Népdalkör- Szentjobb, Bábota Néptánccsoport- Monospetri, Érkörtvélyesi Néptáncsoport, Gyöngyvetők Néptánccsoport - Margitta, Gilice Néptánccsoport - Paptamási , Nyiló -Akác Néptánccsoport - Mihályfalva, Görböc Néptánccsoport - Micske , Ibolya Néptánccsoport - Zerind, Arad megye, a Köröstárkányi Százszorszép gyermekcsoport és a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes .

Természetesen , a főszervező, a Bihar megyei RMDSZ részéről tiszteletüket tették Cseke Attila képviselő, a megyei szervezet frissen megválaszott elnöke, Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezetö elnök, Borsi Lóránt ügyvezető alelnök, és több RMDSZ- polgármester, helyi elnök és elöljárók, kiknek nem kis szerepe volt e szép szeptember délutáni vígasság szervezésében és lebonyolitásában.

Az általános gyülekező után, a régen magyar állami leányiskola –és tanoncképzö udvaráról (ma- műszaki kollégium), színpompás felvonulásra sorakoztak a több mint 200 gyermek, fiatal és kisérőik. Útjukba került a régen- Magyar utca, amelynek végén büszkén ágaskodik a belényesi Református Templom, és befordulva, a várost kettészelö patakon át, a Fenesi utcán vonulva, dalolva, nótázva érkeztek a színhelre, a régi városi kórház (Ócskakórház) előtti térre felállitot színpadra. Ilyet sem látott Belényes ! Az utcákon vonulva, kisereglett lakók, magyarok, románok ámulattal csodálták a gyönyörü népviseletben pompázó ifjakat, néhol egy-egy köncsepp csordult végig az idősdebbek arcán, talán régmult emlékeket idézve.

Vissszaérkezve a térre, jó ötlettel és időzitéssel beindult a muzsika, és köztáncra hívták a csoportokat, melyek vígan ropták a magyar dallamokra a táncot.

Ezekután felszólaltak a szervezők részéről Cseke Attila megyei elnök, Szabó Ödön ügyvezetö elnök, Borsi Lóránt ügyvezető alelnök, mindannyian örömmel ecsetelve a rendezvény fontosságát, sikerét, a negyedik alkalommal megrendezedő Fekete –Körös völgyi Magyar Napok rendezvényein. Összegezve, a magyarság újra és újra sikerül megmozduljon, itt a szórványban is, bizonyitván életerejét, álhatatosságát, és azt hogy fontos számunkra hogy őrizzük, ápoljuk és leginkább továbbadjuk anyanyelvünlet, kultúránkat és hagyományainkat.

Belényes város sajnos kislétszámú magyarságához viszonyitva, szép számmal voltak jelen, és a tennivágyás bizonyitásaként - idén újra sikerült magyar képviselőt bejuttatni a helyi tanácsba.

Estig folyt a müsor, fellépések egymást követték, mindegyik csoport hozzáadván egy kis pluszt saját és közös hagyományainkhoz.

Természetesen akadt enni és innivaló, frissitő, a köröstárkányiak egy hatalmas bográcsgulyással járultak hozzá a kínálathoz, de nem hiányzott a kűrtöskalács, fagylalt, üditő és sör.

Az estét, talán nem rendhagyóan a Debreceni Hajdú Táncegyüttes produkciója zárta, amelyek már sokadszor léptek fel szinvonalas bemutatójukkal. Ennek szünetében, a köröstárkányi Százszorszép gyermekcsoport tartott izelitőt, a már egy éve újratanitott eredeti, rekonstruált tárkányi néptáncokból, melyet Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa, együttesvezetők, oktatók áldozatos munkáját dicséri.

Gyönyörü estét varázsoltak Belényesbe a táncosok, szervezők, és a hálás publikum, méltón megnyitva a rendezvényt.Nagyon reméljük, ez csak a kezdet, és hagyományt teremtve, legalább évente örülhetnek a Belényes-vidékiek, a táncban, nótában , magyar szóban.

Kovács Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!