Bihar hírei

2016.07.19. 15:16

Út: nézegetik, de csak nem jó

Egy hónap sem telt el, mióta az akkori szállításügyi miniszter ellátogatott a 76-os úton zajló munkálatok helyszínére. Dan Costescu tárcavezetőt azóta Sorin Buşe váltotta – és ő is megnézte a helyszínt.

Egy hónap sem telt el, mióta az akkori szállításügyi miniszter ellátogatott a 76-os úton zajló munkálatok helyszínére. Dan Costescu tárcavezetőt azóta Sorin Buşe váltotta – és ő is megnézte a helyszínt.

„Semmi okuk nincs húzni a kivitelezést, hiszen a kifizetések rendben mennek” – jelentette ki Sorin Buşe szállítási miniszter, amikor felkereste a 76-os út felújítási munkálatain dolgozókat. Ez a Déva-Nagyvárad út, amely számos vita és főleg a leromlott állaga miatt számos elégedetlenség tárgya régóta. A miniszter előre be nem jelentett vizitje az útkezelő CNADNR-t vezető Cătălin Homorral együtt zajlott, de azt nem tudatták, pontosan melyik részen.

Maradjanak

A munkálatok stagnálása a múlt hónapban oldódott, így egyszerre négy helyszínen is ismét munka folyik. „Tegyék, amit kell. Egyetlen nap késést sem akarok a novemberi határidőhöz képest” – mondta a tárcavezető a minisztérium közlése szerint. A 76-os út felújítása még 2009-ben kezdődött, és nagyon lassan halad. A mostani miniszter elődjét és a CNADNR vezetőjét egy hónappal ezelőtti helyszínbejárásukkor kis is fütyülték az arra járó autósok és a helybéliek. A felelősök akkor azt ígérték, miniszteri biztosokat küldenek a helyszínre, hogy a „munkagépek ne tűnjenek el mindenhonnan, ahogy a hivatalos látogatások véget érnek”. Ezúttal már a gépek és a munkások valóban nem tűntek el, a vizit után is folytatták a munkát. A CNADNR megerősítette: folytatják a kivitelező monitorizálását, a munka végéig.

Egyébként – mint akkor megírtuk – év elején Nelu Stelea, az építésfelügyelet vezetője beperelte a Romániai Közút- és Autópálya-kezelő Társaságot (CNADNR), mert miután a CNADNR úgy döntött, hogy a Nagyvárad-Belényes országút-szakasz munkálatainak besorolását teljes rehabilitációról útjavításra változtatja, egyetlen illetékes állami intézmény sem hagyta jóvá ezt, így senki sem ellenőrizte az útjavítási munkálatok minőségét és tartósságát. A feljelentő az építésbiztonsági előírások figyelmen kívül hagyását kérte számon a CNADNR-n, ugyanis megítélése szerint a teljes felújításból az útjavításra való módosítás már nem teszi szükségessé az építkezési engedély meglétét, noha a valóságban a kivitelezők az út alapjának a javítását is el kellett végezzék, amelyet csak építkezési engedély birtokában lehet elvégezni, ráadásul míg a rehabilitációt egy szakjelentés alapján kezdték, addig az útjavítás esetében ilyen szakjelentés nem létezett.

Szeghalmi Örs

Címkék#DN76

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!